Menü

 - Recepttár 
 - Receptek - ABC 
 
- Mártások
 -
Fortélyok 
 - Kalkulátor hegyek 
 - Fűszerkalauz  
 - Gasztrolinkek
 
 - Vegyesen    
 - Ajánló   
 - Animációk 
 

 - Kalóriaszámítás 
 
- Étlapszótár

 - Fórum
 
- Baráti kör Receptek  
 - Vendégkönyv  
 - Blogom  
    

   

 

 

Babette kiváló receptjei, és fotói

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


VÉDJEGY

MI CSAK SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ RECEPTEKET, FOTÓKAT HASZNÁLUNK !

 

Jelenleg:

website stats
olvassák az oldalt.

 
Péksütemények
Péksütemények : Burgonyás lángos

Burgonyás lángos


BURGONYÁS LÁNGOS

 

Hozzávalók:

2 db közepes méretű burgonya

40 dkg liszt

3 dkg élesztő

1,5 dl tej

1 db tojás sárgája

1 mokkáskanál cukor

1 teáskanál só

Olaj a sütéshez.

Tálaláshoz:

Tejföl, reszelt fokhagyma (aki szereti), reszelt sajt (Trappista, Eidami, Karaván, ki mit szeret).

 

Elkészítés:

A burgonyákat sós vízben, héjában megfőzzük, meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük. Ha langyosra hűlt, egy kelesztő tálba tesszük, hozzákeverjük a lisztet és egy teáskanál sót.

Közben fél dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Ha szépen felfutott, hozzáöntjük a lisztes keverékhez, belekeverünk egy tojás sárgáját, és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk (kb. 1 dl). Jól kidolgozzuk. Liszttel meghintjük, lefedjük, vagy egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük (kb. 1 óra alatt megkel).

A tésztát lisztezett nyújtólapon jó ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Kézzel kihuzogatjuk, és hagyjuk még 15 percig pihenni.(Vagy: lisztes kézzel mandarin nagyságú gombócokat csavarunk ki a tésztából, óvatosan formázzuk, kihuzogatjuk, lisztezett tálcára szedjük, pihentetjük.)

Végül bő, forró olajban pirosra sütjük a lángosok mindkét oldalát. Papírtörlőre téve felitatjuk a felesleges zsiradékot.

 

Frissen, (de nem tűzforrón, mert gyomorbántalmakat okozhat a forró tészta), tejföllel megkenve, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

Aki szereti, a tejfölbe reszelhet fokhagymát is.

Ebből a mennyiségből kb. 10-12 lángos készíthető, mérettől függően. Ha sok lenne egy alkalomra, a tésztát nyugodtan meg lehet felezni, és a hűtőbe téve, másnap kisütni. A hűtőben ne fedjük le teljesen, mert túlkelhet (kifut a tálból). A másnapi sütés esetén egy órával korábban vegyük ki a tésztát szobahőmérsékletre, ha feljött újra, akkor szaggassuk, süssük.

 

Nagyon finom, laktató étel!

 

 Burgonyás lángos készítése képekben

Burgonyás lángos


Burgonyás lángos tejföllel és vegyes sajttal megszórva.


Burgonyás lángos - felvágva.

 

Vissza

3 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2011.02.26. 18:36
tompáné

a krumplitol és a tejtől  nem lesz ropogós én probáltam . Nekem puha és nem az az igazi ropogós.  ÉN ugy csináltam meg ,hogy  1kg liszt 1 kocka élesztőt vizben  cukorral és sóval felfutattom  megkelt hozzáadom  utána egy félmarok cukor egy félmarok só   egy teáskanálnyi szalagáré és még anyi melegviz,hogy jo állagu legyen a tészta lisztezem a tetejét állni hagyom  és mikor jol megkelt  forró olajon kisütöm. Olajos kézzel cipónagyságuakat tépek és jol széthuzogatom körkörösen és ezt lehet sütni és tárolni hütőbe ha nem sütjük ki mind .  Ez igazi ropogós

Idézet
2011.02.26. 23:39
Gyöngyi - a szerk.

Kedves Tompáné!

Köszönöm a hozzászólást, véleményt - és a receptet!


A mút héten, a TV paprikában egy sajtos rudat sütött egy néni, és azt mondta: "A lányom is többször megsütötte ezt a receptet, de neki valahogy nem lett soha olyan, mint az enyém. Egy biztos, sütni, főzni csak szívvel, jó kedvvel lehet."
Ezen elgondolkoztam, és igaza volt. Ha muszájból, kedvetlenül sütök, főzök, bizony nem olyan lesz az étel, mint amit ma már elvárok saját magamtól!

DE! Egyébként sincs két hajszálra tökéletesen egyforma étel - és nics olyan recept, ami mindig, mindenkinek ugyanúgy sikerül szerintem. (Kivéve az éttermeket stb.) Nincs két egyforma sütő, egyforma tepsi - és egyforma "marok" sem. Pld. én most lemértem az egy marék sót - bizony, ez két evőkanálnyi... Én bizony soknak találnám egy kg lisztehez..  És még ragozhatnám, milyen só? Tengeri? Aprószemű? Durva vagy... De akinek "már a kezében van" a recept, az tudja, hogy az mennyi is lehet igaziból, csak megfogalmazni nehéz.

Nálunk ez a lángosrecept azért jött be nagyon, mert a belseje puha, tartalmas, és kívül ropogós, pedig a receptben nem is írtam, hogy ropogós lesz... (Persze csak frissen, mert ha áll bármelyik hasonló tészta pár órát, akkor már nem lesz ropogós.. Minta rántott hús, az is csak frissen ropog, állás után már nem...)

Valóban, ez a lángos nem olyan ropogós, mint egy balatoni lángos, amiben csak a szélén van tészta, középen egy hajszálvékony, nagyon ropogós rész... De mint tudjuk, az ízlések és pofonok igen változatosak tudnak lenni. (Itt van néhány vélemény a blogomból is.)

Tényleg sajnálom, hogy nem nyerte el a tetszésed ez a lángos, de remélem, azért találsz olyan receptet, ami megtetszik, elkészíted, és elégedett leszel vele!

Ebben bízva küldöm üdvözöletem. M. Gaál Gyöngyi (a szerk.) 

Idézet
2011.12.03. 16:00
fizzz

nekem tökéletes  és én inyenc vagyok

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 

 

TARTALOMJEGYZÉK:

 


Bevált, finom, kipórbált  receptek,
fázis fotókkal

 

 

Hideg előételek

Meleg előételek

Szendvicsek

Saláták

Szószok

 

Levesek

 Húsételek

Egytálételek

Köretek

 

 

 

Tészták, pizzák

Sós tészták

Édes tészták

Péksütemények

 

 

 

Torták

Sütemények

 

 

Aprósütemények

Sütemények sütés nélkül

Sós sütemények

Befőzés

 Minden más

 

 

 

 

Ti küldtétek:

 Balázs Márta
 Barics Rita
 Csajbók Andrea   
 
Heringné Kabdebó Klára
 Juhász Ilonka és Lánya 
 Pethes Judit
 Szabó Mónika  

 


Mindenféle, vegyesen: 
 

 -  Honfoglaló játék 
 -
Legyél milliárdos 
 -
Iwiw
 - Baráti kör
 - Budapest térkép
 - Totó - Lottó
 - Gratis lottó
 - Idézetek
 - Képmester
 - Honlap analizátor
 
 - Tenisz
 - Időkép

 - Sat 24.com 
 
- Tuti Képeslapok
 - Képeslap zenével 
Aranyos képeslapok   

 
- Közérdekű 
 - Portálépítés 
 - Feliratok készítése 
 
- Hátterek 
 - Kódok
 
 

Kiemelt oldal:

http://webdesign-graphic.hu/ 

A fejlécet készítette:

Scriptek,Játékok,Letöltés