Menü

 - Recepttár 
 - Receptek - ABC 
 
- Mártások
 -
Fortélyok 
 - Kalkulátor hegyek 
 - Fűszerkalauz  
 - Gasztrolinkek
 
 - Vegyesen    
 - Ajánló   
 - Animációk 
 

 - Kalóriaszámítás 
 
- Étlapszótár

 - Fórum
 
- Baráti kör Receptek  
 - Vendégkönyv  
 - Blogom  
    

   

 

 

Babette kiváló receptjei, és fotói

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


VÉDJEGY

MI CSAK SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ RECEPTEKET, FOTÓKAT HASZNÁLUNK !

 

Jelenleg:

website stats
olvassák az oldalt.

 

ÉTLAPSZÓTÁR
(kiegészítéseket köszönettel fogad a Forrás : 
Konyhamester)

 

abálás = (ha eljárás) 80-90 °C-on való főzés (például szalonnánál)
al forno = (ha olasz) sütőben elkészítve vagy sütőben átsütve
al dente = (ha tészta) haraphatóra (azaz nem kifejezetten puhára) főzve
Ambassador módra = (ha bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve
angolosan = (ha zöldség) főzve, majd forrón, vajjal tálalva; (ha sült) véresen
aperitif = (ha ital) étkezés előtti / étvágygerjesztő
aromát = (ha adalék) erős illatú és ízű friss fűszer (például fokhagyma), melyet sütéskor a hús / hal mellé tesznek, de később a pecsenyeléből eltávolítanak
au four = (ha hirtelen sült hússzelet) valamilyen raguval megrakva, s az rápírítva

Bain Marie (benmari) = (ha eszköz) forró vízzel feltöltött konyhai alkalmatosság, amely a külön edényben belehelyezett ételeket (például mártásokat) melegen tartja
bakonyi módon = tejfölös-tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással
bardírozva = a sütés előtt szalonnába göngyölve, vagy azzal beborítva
Batthyány- = (ha rizs) hagymával pirítva, majd erőlevessel párolva és vajjal dúsítva
baton = (ha darabolási forma) hasábokra vágott  (cca. 0,5-1 cm vastagra és 3-4 cm hosszúra)
bácskai = (ha pörköltös jellegű) sok friss zöldpaprikával és paradicsommal készült
bearni módon = bearni (tárkonyos karakterű, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült) mártással
blansírozás = (ha eljárás) zöldség vagy gyümölcs rövid idejű főzése, majd azonnali, gyors lehűtése
bleu = (ha hús) gyengén átsütve, azaz kívül éppen csak színt kapott, de belül még nyers
bordói = vörösborral vagy bordói mártással (azaz: vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel, babérlevéllel felerősített spanyolmártással) készült
böllér módra = valamilyen belsőséggel készült
breton módon = (gyakran) babbal és paradicsommal
brunoise (brünoáz) =  nagyon apró kockára vágott zöldség
Budapest módra = pörköltlével összefogott - libamájas, gombás, füstöltszalonnás, zöldborsós - raguval
burgundi módra = vörösborral, vagy burgundi körettel (húsosszalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva)

canapé (kanapé) = egyfajta nyitott szendvics: egy (sima vagy pirított) kenyérszelet (a salátalevélen) kifejezetten gazdagon és magasan megrakva
carpaccio = (eredetileg) hajszálvékonyra szelt, nyers bélszín;   (ma már) hajszálvékonyra szelt, nyers akármi
cecei módra = (általában) zöldpaprikával
chutney (csatni) = zöldségekből és/vagy gyümölcsökből készült sűrű - rendszerint csípős - indiai mártás
chifonade (sifonád)= hajszálvékonyra szeletelt saláta
Chipolata módra = gesztenyével, karottával, borsóval és kolbásszal készült raguval
cigány- = sültszalonna-kakastaréjjal tálalva
Colbert módon = (ha bélszínszelet) pirított gombával és barna gombamártással; (ha borjúborda) natúrsütés után gombamártással bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsával megszórva, majd vajjal megpirítva
concasse (konkasszé) = apró (0,5x0,5 cm-es) kockára  vágott alapanyag (pl. paradicsom)
Corneille módra = (ha egybensült) narancsszeletekkel borítva, zöldfűszerekkel
Court-bouillon =  posírozáshoz készített alaplé (például halhoz: fehérbor, só, babérlevél)
creol módon = (ha máj) hagymán pirított paradicsommal; (ha steak) pirított gombával és paradicsommal, valamint rostélyos hagymával
crustade (krusztád) = tésztakosár

csabai = (rendszerint) füstölt kolbásszal készült
csőben sült (au gratin) = sütőben sült

dalmát = (ha paprika) hagymával és vörösborral sütve-párolva
debreceni = (legtöbbször) füstölt kolbásszal készült
degrasszálva = a mártásról, vagy levesről a felszíni zsiradék leszedve
digestif = (ha ital) étkezés utáni
dorozsmai = (ha hal) sütve, tejfeles-gombás-lecsós csuszával tálalva
drappírozva = tálra helyezve
dresszing = öntet
dresszírozva = (ha hús) a sütés előtt formázva, esetleg átkötve (a szebb szeletelést segítendő)
Dubarry módon = kelvirággal készített
dunai = (ha halászlé) tésztával tálalt
Duna módra = (ha sertésszelet) tojásrántottával töltve

Elisabeth Taylor módra = (ha főtt füstöltsonka) petrezselymes ananászraguval
elzászi = (rendszerint) savanyú káposztával (+ olykor virslivel) készített
erdélyi = (gyakran) tárkonyos
erdészné módra = (legtöbbször) erdei gombával készített; (ha köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával, valamint vajas pecsenyelével
Eszterházy- = (ha rostélyos, vagy szűzérme) tejfeles-boros zöldségmártásban párolva

farce (fársz) = pép (turmixgépben nagyon símára összetört zöldség, hús vagy hal, pástétomhoz vagy tölteléknek - a legismertebb farce a kenőmájas)
filé = kicsontozott, illetve szálkátlanított hús vagy hal
flambírozva = magas alkoholtartalmú folyadékkal leöntve és meggyújtva
Florentin módra = (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve
franciásan = (ha máj) tűzdelve, majd vajba valamint morzsába mártva és roston megsütve
frankfurti = virslivel (és többnyire kelkáposztával) készült
fűszeres kéreggel = (például szűzpecsenye egyben) fűszervajból és morzsából készült péppel bevonva, elősütve, majd sütőben készre sütve

garnírozva = dekorálva, díszítve

Giuseppe módra
= (ha spagetti) sonkával, gombával, paradicsomosan és pezsgővel valamint keménytojással dúsítva
glasszírozva (glazírozva) = (általában) valamilyen bevonattal fényezve, (gyakran) cukorból vagy mézböl készült karamellben átforgatva; (ha hús) sütés közben kenegetve
Godard módon = (ha bélszínszelet) sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve
gratinírozva = (rendszerint párolt zöldség, hús vagy hal) tojássárgával kevert tejföllel, vagy besamelmártással leöntve, s sütőben megsütve
grillázs = mézben, illetve pirított cukorban főtt olajos magvak (például dió, mogyoró, mandula)


hasé = (ha húsféle) vagdalék, (ha tésztaféle) töltött leveles tészta
hawaii = ananásszal készült
hentesné módra, hentes- = szalonnával, ecetes uborkával készült
hidegre verni = (ha eljárás) valamely krémet jeges vízfürdőben habverővel átforgatva lehűteni
Holstein módon = tükörtojással

irdalás = párhuzamos bevagdalás (sütnivaló - például kakastaréjnak szánt - szalonnánál ritkábban, míg halaknál  - a szálkák felaprítása végett - sűrűbben)

Julienne módra = hajszálvékony szálakra szelt zöldséggel
jus (zsü) = (ha eljárás) különféle húsok aromátokkal, zöldséggel való sütése után, a húst kiveszik, a visszamaradt zsiradékot folyadékkal felöntik, (esetleg paradicsompürével színezik is), majd a felére-harmadára beforralják, szitán átpasszírozzák, s a hús mellé kínálják a pecsenyelevet
jóasszony módra = minden jóval :))

kakastaréj = (ha díszítés) mélyen beirdalt, sült szalonnaszelet
kalocsai módon = paprikával (és paprikával :)
kantoni = (ha kínai konyhai irányzat) meglepő alapanyag- és ízpárosítások jellemzik; (ha rizs) rákkal, hússal, omlettel, konyakkal készült
kassai módra = sonkával készült
Károlyi- = (ha savanyú káposzta) sonkával, szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva; (ha saláta) főtt krumpli, kovászos uborka, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás, fejessaláta darabolva és tartármártással keverve
kecskeméti = (rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült
Kedvessy módon = (ha bélszínszelet) sült libamájjal és borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással; (ha natúr vadsült) gombával, krutonnal, tejszínes-fehérboros-konyakos-citromos mártással
kertészné módon = vegyes zöldséggel
kijevi = (például pulykamell) szerecsendíóval és sajttal ízesített fűszervajjal töltve, majd kirántva
konzomé = erőleves
korhely- = (rendszerint) savanykás jellegű vagy valamilyen szesszel készült
Kossuth- = (ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve
krokett = ropogós (valamilyen sűrű massza - például krumplis, húsos vagy sajtos - rúdalakúra formálva, rendszerint bundázva, s általában bő zsiradékban ropogósra sütve)
kruton = pirított zsemleszelet
kuszkusz = (ha alapanyag) búzából - esetleg más gabonanövényből - készült durva dara (néhol a darát liszttel és vízzel úgy összedolgozzák, hogy apró golyókat adjon); (ha észak-afrikai "nemzeti eledel") főtt húsból, zöldségből és kuszkuszból készült egytálétel, (ha köret)  gőzben főtt búzadara (vagy kuszkusz-golyó)

legírozás = (ha eljárás) a forrásban lévő ételt - a tűzről való levétel után - tojássárgája és tejszín keverékével (rojállal) sűrítik, utána már nem forralják, különben összeugrik
leijesztés = (ha eljárás) jeges, hideg vízzel végzett hűtés a puhulási folyamatot gyors megállítására (például blansírozásnál használatos)
lengyelesen = (ha zöldség) olvasztott vajban, petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, felkockázott keménytojással elkevert prézlivel bevonva

lyoni módra
= sült hagymával

magyaros = lecsós (esetleg pörköltös)
magyaróvári = (ha pulykamell) a natúrszelet pirított gombával, sonkával, sajttal borítva, majd grillben átsütve
makói = (rendszerint) hagymás
marinád = (hagyományosan) fűszeres, sós, ecetes, hagymás lében pácolt halféle, (újabban)  pác (száraz vagy nedves)
marinált (marinírozott) = sós, erősen fűszeres, ecetes lében pácolt (rendszerint hal, zöldség vagy vadhús)
Marschal módon = (ha máj) sült húsosszalonna-kakastaréjjal
Medici módra = (ha bélszínszelet) choron mártással (azaz: paradicsompürével dúsított bearni mártással), szarvasgombával díszítve
medium = (ha hús) közepesen átsütve, azaz belül még csak rózsaszín
mexikói = (rendszerint) chilis vagy kukoricás
mészáros módra = (ha borjúborda) borjúmirigyből, velőből és pirított gombából készített raguval
milánói módon = (gyakran) milánói makarónival körítve; (ha borjúborda) reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve; (ha rizs) gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal
mirepoix (mörpoá) = megtisztított és felkockázott sárgarápa, zellergumó, valamint póréhagyma keveréke (a hagyományos francia konyha [le grand Cuisin] egyik fontos segédanyaga; kiegészíthető még petrezselyemgyökérrel, pasztinákkal, valamint petrezselyemmel is)
Mise en Place (mizanplacc) = (ha eljárás)  a tényleges főzési folyamat meggyorsítását szolgáló előkészítő műveletek - például a hozzávalók feldarabolása, vagy mártások, alaplevek főzése, stb. - összefoglaló neve
mixgrill =  vegyes rostonsült
montírozva = (ha pecsenyelé, mártás, vagy leves) vajjal dúsítva, fényezve
mousse (musz) = hab

Murat módon = (ha borjúszelet) natúrsütés után fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével meghintve és egy szelet sonkával beborítva

nappírozva =  mártással áthúzva
normandiai = (rendszerint) almával, almaborral, vagy almapálinkával készült

Orly módon = sörtésztába mártva és kisütve
óvári = (ha borjúszelet) gombapéppel, gépsonkával és (óvári) sajttal beborítva

parasztosan = (rendszerint) szalonnával (+ olykor hagymával, burgonyával)
parírozás = (ha eljárás) inak, zsiradékok eltávolítása a húsról
párizsiasan = lisztbe és felvert tojásba bundázva
pekingi = (ha kínai konyhai irányzat) az édes-savanyú ízek jellemzik
pékné módra = hagymával és burgonyával együttsütve; (olykor) sütőben sütve
Pompadour módra = (ha bélszínszelet) gombapéppel együtt tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fűszermártással tálalva
posírozás = (ha eljárás) fűszeres, általában savanykás lében való, lassan, gyöngyözve forraló főzés
provanszi módon = majoranna, kakukkfű, rozmaring és fokhagyma keverékével készítve

regenerálás = (ha eljárás) előre elkészített étel felmelegítése például sütőben vagy mikróban
részeges = valamilyen szesszel készült
Richelieu- = (ha köret) roston sült gomba, párolt saláta, újburgonya és töltött paradicsom
roastbeef (rosztbif) = marhasült
Róbert módon = gombás, uborkás, kissé mustáros spanyolmártásban
rolád = tekercs
Rossini- = (ha elkészítési mód) libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással; (ha köret) tészta parmezánnal, libamájjal és Marsala-mártással
royal (rojál) = (ha adalék) tojássárgája és tejszín keveréke, amit az étel sűrítésére (legírozására) használnak
Royal módon = (ha bélszínszelet) bearni mártással, szarvasgombával díszítve
rózsára verni = (ha eljárás) tojássárgáját 90-95 °C-os vízfürdőben habverővel addig verni, amíg az kifehéredik és a habverő rózsamintát húz a krémbe
rumpsteak (ramsztek) = hátszínszelet

Sarah Bernhardt módon = (rendszerint) libamájpürével készítve
Schwarzwald módon = feketeerdei sonkával és rápirított sajttal
smizírozás = (ha eljárás) hideg ételek aszpikos bevonása, díszítése  (a formát vékonyan kibélelik aszpikkal, arra kerülhet a további díszítés, majd legbelülre a töltelék, így a lehűtés, s a kiborítás után a díszített aszpikos bevonat kerül kívülre)
Souvaroff módon = (ha szárnyasétel) konyak, libamáj, szarvasgomba és madeira hozzáadásával készült
spékelve = tűzdelve (legtöbbször szalonnával)
staubolva = lisztszórással sűrítve
Stefánia módon = főtt tojással töltve
strasbourgi = libamájjal vagy libamájpürével (és gyakran gombával) készült

Szapáry- = (ha máj) vesével és velővel
szecsuáni = (ha kínai konyhai irányzat) csípős jellegű
szegedi = (ha gulyás, ha rostélyos) vegyes zöldséggel és csipetkével
Szentgyörgyi módon = (ha sülthús) hagymán pirított gombával, zöld- és paradicsompaprikával
Széchenyi- = (ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, valamint főtt sárgarépával, burgonyával és zöldborsóval gazdagítva; (ha fácán) libamájjal, gombával, vajas-fehérboros-konyakos pecsenyelével, valamint gesztenyepürével körítve; (ha vadhús) tejszínes-sonkás-baromfimájas-tojásos töltelékkel és vörösboros mártással
székely- = (rendszerint) savanyú káposztával készült
szokli = talpazat (rendszerint egy körethalom, amire a húst tálalják)
Sztroganoff módon = (ha bélszíncsíkok) finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítva, fűszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítve

Talleyrand- = (ha köret) makaróni sajttal, szarvasgombával és libamájjal
tavasziasan = párolt vegyes zöldséggel
tiszai = (ha halászlé) tészta nélkül készült
toast (tószt) = pirított zsemle-, vagy kenyérszelet
tokaji = borral készült
tournedos = bélszínszelet
török = (legtöbbször) padlizsánnal készült
trancsírozva = (általában) szeletelve, (ha szárnyas) szétbontva
turnírozva = faragással formázva

udvarmester módra = (ha sült) fűszeres vajjal tálalva

vesztfáliai módon = (ha sült) sült sonkával és madeira mártással
Victor Hugo módra = (ha bélszínszelet) bearni mártással, ajókagyűrűvel díszítve
Villa Franca módon = (ha bélszínszelet) vajban pirított gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; (ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve

well done = (ha hús) jól átsütve
Wellington módra = (ha bélszín) gombapéppel leveles tésztában megsütve, s madeira mártással tálalva
Wilson módra = (ha sonka) előfőzés után szegfűszeggel és karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva

zóna- = kisadag

Fűszerek - angolul

# Ánizs(Anis)
# Babérlevél(Bay Leaf)
# Bazsalikom(Basil)
# Boróka(Juniper)
# Borsikafű(Savory)
# Borsmenta(Peppermint)
# Citromfű(Lemon Balm)
# Édeskömény(Fennel)
# Fahéj(Cinnamon)
# Gyömbér(Ginger)
# Kakukkfű(Thyme)
# Kapor(Dill)
# Kömény(Caraway)
# Lestyán(Lovage)
# Levendula(Lavender)
# Majoránna(Marjoram)
# Medvehagyma(Wood Garlic/Ramson)
# Mustár(Mustard)
# Oregánó(Oregano)
# Petrezselyem(Parsley)
# Petrezselyemgyökér(Parsley Root)
# Rozmaring(Rosemary)
# Snliding(Chive)
# Szegfűszeg(Clove)
# Szerecsendió(Nutmeg)
# Tárkony(Tarragon)
# Torma(Horseradish)
# Turbolya(Chervil)
# Zsálya(Sage) 
 


Vissza
SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 

 

TARTALOMJEGYZÉK:

 


Bevált, finom, kipórbált  receptek,
fázis fotókkal

 

 

Hideg előételek

Meleg előételek

Szendvicsek

Saláták

Szószok

 

Levesek

 Húsételek

Egytálételek

Köretek

 

 

 

Tészták, pizzák

Sós tészták

Édes tészták

Péksütemények

 

 

 

Torták

Sütemények

 

 

Aprósütemények

Sütemények sütés nélkül

Sós sütemények

Befőzés

 Minden más

 

 

 

 

Ti küldtétek:

 Balázs Márta
 Barics Rita
 Csajbók Andrea   
 
Heringné Kabdebó Klára
 Juhász Ilonka és Lánya 
 Pethes Judit
 Szabó Mónika  

 


Mindenféle, vegyesen: 
 

 -  Honfoglaló játék 
 -
Legyél milliárdos 
 -
Iwiw
 - Baráti kör
 - Budapest térkép
 - Totó - Lottó
 - Gratis lottó
 - Idézetek
 - Képmester
 - Honlap analizátor
 
 - Tenisz
 - Időkép

 - Sat 24.com 
 
- Tuti Képeslapok
 - Képeslap zenével 
Aranyos képeslapok   

 
- Közérdekű 
 - Portálépítés 
 - Feliratok készítése 
 
- Hátterek 
 - Kódok
 
 

Kiemelt oldal:

http://webdesign-graphic.hu/ 

A fejlécet készítette:

Scriptek,Játékok,Letöltés 


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?