Burgonyás lángos
BURGONYÁS LÁNGOS
Hozzávalók:
2 db közepes méretű burgonya
Só
40 dkg liszt
3 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 db tojás sárgája
1 mokkáskanál cukor
1 teáskanál só
Olaj a sütéshez.
Tálaláshoz:
Tejföl, reszelt fokhagyma (aki szereti), reszelt sajt (Trappista, Eidami, Karaván, ki mit szeret).
Elkészítés:
A burgonyákat sós vízben, héjában megfőzzük, meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük. Ha langyosra hűlt, egy kelesztő tálba tesszük, hozzákeverjük a lisztet és egy teáskanál sót.
Közben fél dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Ha szépen felfutott, hozzáöntjük a lisztes keverékhez, belekeverünk egy tojás sárgáját, és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk (kb. 1 dl). Jól kidolgozzuk. Liszttel meghintjük, lefedjük, vagy egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük (kb. 1 óra alatt megkel).
A tésztát lisztezett nyújtólapon jó ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Kézzel kihuzogatjuk, és hagyjuk még 15 percig pihenni.(Vagy: lisztes kézzel mandarin nagyságú gombócokat csavarunk ki a tésztából, óvatosan formázzuk, kihuzogatjuk, lisztezett tálcára szedjük, pihentetjük.)
Végül bő, forró olajban pirosra sütjük a lángosok mindkét oldalát. Papírtörlőre téve felitatjuk a felesleges zsiradékot.
Frissen, (de nem tűzforrón, mert gyomorbántalmakat okozhat a forró tészta), tejföllel megkenve, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Aki szereti, a tejfölbe reszelhet fokhagymát is.
Ebből a mennyiségből kb. 10-12 lángos készíthető, mérettől függően. Ha sok lenne egy alkalomra, a tésztát nyugodtan meg lehet felezni, és a hűtőbe téve, másnap kisütni. A hűtőben ne fedjük le teljesen, mert túlkelhet (kifut a tálból). A másnapi sütés esetén egy órával korábban vegyük ki a tésztát szobahőmérsékletre, ha feljött újra, akkor szaggassuk, süssük.
Nagyon finom, laktató étel!
Vissza
|
a krumplitol és a tejtől nem lesz ropogós én probáltam . Nekem puha és nem az az igazi ropogós. ÉN ugy csináltam meg ,hogy 1kg liszt 1 kocka élesztőt vizben cukorral és sóval felfutattom megkelt hozzáadom utána egy félmarok cukor egy félmarok só egy teáskanálnyi szalagáré és még anyi melegviz,hogy jo állagu legyen a tészta lisztezem a tetejét állni hagyom és mikor jol megkelt forró olajon kisütöm. Olajos kézzel cipónagyságuakat tépek és jol széthuzogatom körkörösen és ezt lehet sütni és tárolni hütőbe ha nem sütjük ki mind . Ez igazi ropogós