Burgonyagombócleves
BURGONYAGOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
60 dkg burgonya
10 dkg füstölt szalonna
1 közepes fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kávéskanál Piros Arany paprikakrém (aki szereti, csípőset használjon)
Húslé, vagy 1 db marhahúsleves kocka
10 dkg parasztkolbász (füstölt kolbász)
Kb. 18 dkg liszt
1 evőkanál zsír
1 db tojás
Só
Tejföl a tálaláshoz.
Elkészítés:
A burgonyát sós vízben puhára főzzük. Míg fő, addig a szalonnát kockára vágjuk, zsírjára pirítjuk. A pörcöt kiszedjük, félre tesszük. A visszamaradt zsírban megfonnyasszuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Rátesszük a karikára vágott sárga-és fehér répát, a Piros Arany paprika krémet, néhány percig pároljuk, majd meghintjük 1 evőkanál (2 dkg) liszttel. Pirítjuk, kevergetjük, hogy a liszt elveszítse nyers ízét. Felöntjük 1,2 l húslével, vagy forró vízzel, és beleteszünk egy húsleveskockát. A kolbász bőrét lehúzzuk (ha megmossuk, és szárazra töröljük, könnyen sikerül), majd karikákra vágjuk, és a leveshez adjuk. 10 percig főzzük.
Közben a burgonyát meghámozzuk, áttörjük, sózzuk, és hozzáadjuk a maradék lisztet, a zsírt és a tojást. Összegyúrjuk, ha nagyon lágy lenne, adjunk hozzá még lisztet. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk, és a csendesen forrdogáló levesben kifőzzük őket. Akkor jó, ha minden gombóc feljött a leves tetejére. Pihentessük 10 percet, csak utána tálaljuk.
Tálalásnál tejföllel locsoljuk meg. Laktató, finom leves.
Tipp: Ebből a gombócmennyiségből az egyharmadát még kifőzés előtt tálcára tettem, majd a fagyasztóba. Ha megfagyott, nylon zacskóba téve jó szolgálatot fog tenni legközelebb, ha burgonyagombóc levesbetétet akarok főzni valamibe.
Vissza
|
Szia Gyongyike!Ma ez a leves volt az ebedunk,pont ilyen lett ,mint a kepen,koszonjuk!Es izre is szuper!