Méhkaptárak
MÉHKAPTÁRAK
(Kb. 40-50 db lesz belőle)
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg darált dió
25 dkg porcukor
30 dkg darált keksz
2 db tojásfehérje
Töltelék:
2 db tojássárgája
1 db egész tojás
3 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál liszt
2-3 evőkanál tej
2-3 rúd csokoládé
40-50 db rumba áztatott kimagozott meggy
15 dkg margarin
Továbbá:
2 db ostyalap (készen kapható, a méretük 39 x 28 cm).
Kristálycukor, csokimáz.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kibéleljük vele, a porcukorral, vagy olajjal meghintett méhkaptár formát (található műanyagból is, de nagymamáink régi fából készült formái is jók).
Az ostyalapokat bevizezett, majd alaposan kicsavart konyharuhák közé fektetjük. Ha picit mepuhultak (vigyázat, nem eláztatni) kerekeket nyomkodunk ki belőlük, akkorákat, mint a formák talpa. Használhatunk pogácsaszaggatót, vagy poharat, lényeg, hogy a mérete azonos legyen a kaptárak talpával. 40-50 db lapocskánk legyen.
A tölteléket megfőzzük, csak épp, hogy besűrűsödjön, és mikor kihűlt kikeverjük a margarinnal. Ezzel töltjük a tésztát, majd mindegyik közepébe egy-egy szem meggyet nyomunk, majd a kerekre kiszabott tortalapra borítjuk.
Picit hidegre tesszük, majd bevonjuk csokimázzal, vagy kristálycukorba forgatjuk.
Nagyon finom, nekem az egyik kedvencem!
Receptet, fotókat küldte: Szabó Mónika, Becse, Vajdaság.
Vissza
|
Ilyen formát a nyáron sikerült vennem, most meg is tölthetem és nagyon tetszik a kép is amiken újabb formaságokat látok.
Gyerekeknek szeretnék kedveskedni karácsonyra.
Köszönöm Jetasa