TORTÁk : Meggyes kókuszos torta |
Meggyes kókuszos torta
MEGGYES KÓKUSZOS TORTA
Hozzávalók:
Tészta:
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
Fél csomag sütőpor
1 csipet só
4 tojás
2 evőkanál hideg víz
2 púpozott evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg kristálycukor
4 evőkanál hideg víz
1 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál zöldcitromlé
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál rum.
Meggyes krém:
1 üveg magozott meggy
7 dl Hulala tejszín
1 csomag habfixáló por
2 púpozott evőkanál porcukor
1 csomag zselatinlap (Dr. Oetker, 6 lapos)
1 pohár joghurt (140 gramm natúr)
1 púpozott evőkanál kókuszreszelék.
Tetejére:
30 dkg friss, (fagyasztott) magozott meggy
Kb. 5 dkg szeletelt mandula
3 evőkanál kókuszreszelék.
Elkészítés:
Előkészítem a kapcsos tortaformámat, sütőpapírral bélelem ki az alját.
A lisztet, az étkezési keményítőt, a sütőport elkeverem 1 csipet sóval.
A tojásokat szétválasztom. A fehérjéhez adok 2 evőkanál hideg vizet, és kemény habbá verem, közben adom hozzá az 1 csomag vaníliáscukrot és a 2 púpozott evőkanál porcukrot.
A tojássárgájákat 4 evőkanál vízzel, 10 dkg cukorral krémesre keverem. Hozzákeverem a lisztes keveréket, majd a felvert tojásfehérjés habot – először csak az egyharmadát, majd a többit is lazán, hogy ne törjem össze a habot.
Elfelezem a tésztát, az egyik részéhez adom a kókuszreszeléket és a zöldcitromlét, a másik feléhez az átszitált kakaóport és a rumot. A sárga tésztát sütöm ki először, előmelegített sütőben, 20 perc, 200 C fokon. Majd a kakaós piskótát sütöm ki, szintén sütőpapírral bélelt tortaformában. Ha van két azonos méretű tortaforma, egyszerűbb az életünk, lehet időt spórolni.
Meggyes krém: A meggybefőttet lecsöpögtetem, a levét felfogom. A tejszínt a porcukorral, habfixálóval kemény habbá felverem. 2/3 részét hűtőbe teszem, a maradékot elkeverem 1 dl meggy lével, 1 porár joghurttal és a kókuszreszelékkel. A zselatinlapokat kevés hidegvízbe áztatom 5 percre, majd 4 evőkanál vízzel felmelegítem (de nem forralom fel!). Hagyom langyosra hűlni, majd apránként a meggylés tejszínhabhoz keverem. Hűtőbe teszem bő fél órára.
Összeállítás: Kapcsos tortaforma aljára teszem a sárga piskótát, ráöntöm a meggyes krémet (még nem kötött meg teljesen, nem kell megijedni), rászórom a lecsöpögtetett meggybefőttet. Lefedem a kakaós piskótával, és megkenem a félretett tejszínhab felével. Újabb hűtés következik, legalább 2 óra.
Díszítés: Körbevágom a tortát, kiveszem a formából (talppal együtt) egy tálcára teszem. Az oldalát bekenem tejszínhabbal, pirított mandulát tapasztok rá. Végül a maradék tejszínhabbal díszítem a torta tetejét, és ráültetem a korábban alaposan lecsöpögtetett 42 szem meggyet. Kókuszreszelékkel meghintem a tetejét. Ha tökéletes a díszítés is, át lehet tenni a kész tortát tortatálra, tortatartóba.
Megjegyzés: A meggykrémhez azért praktikusabb befőttet használni, mert van leve. A díszítéshez lehet frisset, befőttet, vagy fagyasztott meggyet is használni, lényeg, hogy mind magozott legyen!
Nagyon mutatós, finom, nem túl édes ünnepi torta, ám elég időigényes az elkészítése.
Vissza
|
Szia ! Bocsi, csak nem értem a dolgokat.
A tortaforma hányas legyen lehetőleg? Jó a 28 v. inkább a 26-os?
Hogy érted, hogy maradjon az alján a forma alja? Nem nedvesedik meg a papír miatt?
Ha van légkeverésem süthető-e együtt a két forma? Ha igen, hány fokon és meddig?
Üdv.Marcsi
Szia Marcsi! A 26-os jobb, mert magasabb lesz a tésztalapod. Ha van két egyforma 26-os formád, sütheted egyszerre (nekem csak egy formám van.) Nem szoktam légkeverést hasznáni, ha Te azt akarsz használni tedd, de biztos, hogy rövidebb sütési idő kell, ne szárítsd ki a lapokat!
A forma alsó része csak addig marad a torta alatt, míg díszítem, így könnyebben tudom mozgatni.. Amikor átteszem a tálalótálcára akkor már a talp nélkül teszem - de ez az egész csak részlet kérdés, ha Neked szimpatikusabb, szedd le már az elején:) Jó sütést kívánok, remélem referálsz ha elkészítetted! Nagyon mutatós, finom süti! Üdv: Gyöngyi