Baconos-sonkás rakott tészta sajtmártással
BACONOS-SONKÁS RAKOTT TÉSZTA SAJTMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
20 dkg húsos füstölt szalonna (bacon)
15 dkg sonkaféle (pizza sonka, stb.)
1 csomag fodros nagykocka száraztészta.
Sajtmártás:
4 dkg vaj
5 dkg liszt
3 dl tej
2 tojássárgája
2 dl tejföl
15 dkg reszelt sajt vegyesen trappista és karaván
Só, reszelt szerecsendió, grill fűszerkeverék.
A szalonnát, sonkát kockázom, kissé megpirítom. Tésztát sós vízben kifőzöm, összekeverem az egészet.
A vajat megmelegítem, a lisztet beleszórom, habzásig forralom. Állandó keverés mellett felöntöm a tejjel. Ízesítem sóval, grill fűszerkeverékkel, szerecsendióval. Méz sűrűségűre beforralom. Hozzáadom a tejföllel elkevert tojássárgáját és a reszelt sajtot, s az egészet jól felhevítem.
A mártást ráöntöm a tésztakeverékre, zsemlemorzsával is meg lehet szórni, aki ropogósabban szereti. Sütőben, 180 C fokon, kb. 45 perc alatt készre sütöm, míg a teteje kicsit megpirul.
Tipp: Amikor a tésztára öntöm a mártást, egy kínai evőpálcikával több helyen rásegítek, hogy az edény aljára is lefollyon.
Vissza
|
Nekem olyan sűrű mártás lett, hogy egyáltalán nem folyt, így rásegíteni sem kellett pálcikával, hisz sűrűn a tetején maradt a mártás. Mit rontottam el?
Szia! valószínűleg amikor a tejjel felöntötted, "sokáig" kevergetted még, így túl sürű lett a mártás. A vaj, liszt kevergetése is csak pár perc, míg pici színt kap, és a liszt elveszíti a lisztes ízét, (mint egy világos rántásnál). A tej ráöntése után már csak egyet rottyanjon, és a tűzről lehúzva kell a tojássárgáját, tejfölt, sajtot belekeverni, és csak addig visszatenni a tűzre, míg a sajt is elolvad..
Az is lehet, hogy sok volt a sajt..
Legközelebb ha látod, hogy nagyon sűrű, nem tejfölösen folyékony, nyugodtan tegyél hozzá még tejfölt, vagy tejszínt, vagy akár tejet, mert úgy az igazi, ha a mártás átjárja az egész tepsit, mindenhova jut belőle..
Remélem ízre azért jó lett, és nem szegte kedved ez a kis malőr! Üdv: Gyöngyi