Sajtos rúd Anyutól
SAJTOS RÚD ANYUTÓL
Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 csomag. Rama margarin
2 db tojás
1 csomag Instant élesztőpor
30 dkg reszelt sajt (20 dkg trappista, 10 dkg füstölt sajt)
2 dkg só (1 evőkanálnyi, ill. ízlés szerint)
1,5 pohár tejföl (3 dl).
A liszthez adom az élesztőport, sót, a margarint, és elmorzsolom. Hozzákeverem a reszelt sajt 2/3-át. A tejfölt elkeverem 1 egész tojással, és 1 tojássárgájával, majd a lisztes keverékhez adom, és jól összegyúrom.
Egy éjszakát hűvös helyen pihentetem.
Másnapra megdagad, de nem annyira, mint egy kalácstészta. Nem túl vékonyra kb. fél cm) vastagra kinyújtom, a maradék tojásfehérjével megkenem, rászórom a maradék reszelt sajtot. Derelyevágóval felszeletelem, sütőpapírral bélelt tepsire rakom, nem túl szorosan (még dagadni fog!). 2,5-3 tepsi lesz belőle.
Előmelegített sütőben, alsó-felsőálláson, 200C fokon kb. 30 perc alatt szép aranysárgára sütöm. Inkább világosabb legyen, nem szabad kiszárítani!
Zárható dobozban napokig puha marad.
Nálunk az egyik kedvenc, remek vendégváró!
Megjegyzés:
Aki nem szereti a porélesztő használatát, készítse rendes élesztőből. Ekkor 2 dkg élesztőt felfuttatunk 1 dl langyos tejben, 1 kiskanál cukorral. A tejföl mennyiségét csökkenteni kell ebben az esetben, 1 dl-rel.
A sütőpapír elhagyható, anélkül se ragad le a tészta benne lévő vaj miatt.
Tipp:
A kör négyszögesítése: A kerek tészta tetejét nyújtófával kereszt alakban kissé benyomjuk, és az így kialakult 4 fület kifelé nyújtjuk. Így nagyjából négyzet illetve téglalapformát kapunk. A felső két képen látható.
Vissza
|
Ez a sajtosrúd is finom de én egy másikat szoktam sütni!!Mivel nagy a család így 1kg liszt 1 kg ráma margarin és 1 kg sat ,6 tojás sárgája 1 evőkanál só ezt jól összedolgozom és egy éjszakára a hűtőbe teszem majd másnap hagyományos módon sütöm !!Próbáljátok ki nagyon finom!!