Aszalt sárgabarackos, mogyorós gombóc
Magyar Konyha magazinból:
Hozzávalók:
15 dkg aszalt sárgabarack
15 dkg darált mogyoró
2 ek. narancslikőr
1 ek. víz
2 ek. vaníliás porcukor
1 ek. barackdzsem
1 fél tk. rumaroma
A bevonathoz 15 dkg ét tortabevonó és 1 tk. olaj
A barackokat - mivel nem voltak igazán puhák ( Nobilis termék, a Kalifa szerintem puhább) - a felforrósított narancslikőrrel és a vízzel kicsit- egy fél órára - beáztattam. Azután a késes aprítómat jól megdolgoztattam, és a lehető legjobban összeaprítottam őket az alkoholos lével együtt. Hozzáadtam a mogyorót, a barackdzsemet - még ezekkel együtt is jól összedolgoztam a géppel - , és mivel nem találtam elég édesnek, beledolgoztam még két evőkanál vaníliás porcukrot és egy kicsi rumaromát. Porcukorral megszórt munkalapon két, kb. 20 cm hosszú, másfél cm átmérőjű hengert gyúrtam belőle, másfél-két centis darabkákra vágtam, a darabokat pedig gyorsan gombócosítottam. A gombócokat beraktam áthűlni a hűtőbe, hogy a máz könnyebben rájuk dermedjen.
A tortabevonót egy kicsike lábosban gőz fölött megolvasztottam és jól belekevertem az olajat. A Macitól tanult módszerrel a gombócokba fogpiszkálót szúrtam, annál fogva forgattam- mártogattam őket a bevonóba.A tetejükre kis darabka aszalt barackot biggyesztettem. ( A kicsi lábast is még megdöntöttem, így majdnem teljesen be lehetett körbeforgatva vonni a gombócokat anélkül, hogy fél kiló csokit kellene felolvasztani a tuti eredményhez.) Ha még engedetlenkedett a bevonó, vagy túl vastagon került a gombócra, egy kezem ügyébe eső teáskanállal igazgattam rajta. A fogpiszkálóra tűzött gombócokat beleszúrtam egy vastag hungarocell lapba, így dermedt meg rajtuk a bevonó a hűtőben.
Forrás:Piszke
|