Zserbógombócok (aszalt sárgabarackos, mogyorós gombóc)
Magyar Konyha - Piszke után:
Hozzávalók:
15 dkg aszalt sárgabarack 15 dkg darált dió 2 ek narancslikőr vagy helyette konyak/rum 1 ek víz 2 ek porcukor 1 ek. baracklekvár fél tk rumaroma/rum
A csokibevonathoz: 15 dkg ét tortabevonó/étcsoki 1 tk olaj
1. A barackokat meglocsoljuk az alkohollal és a vízzel és állni hagyjuk kb. 1 órán át.
2. Késes aprítóval, kávédarálóval, vagy ami van, jól szétaprítjuk az aszalt barackokat, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, úgy, hogy gyúrható legyen a massza.
3. A masszából pici golyókat formázunk, majd betesszük a hűtőbe őket, hogy könnyebb legyen a csokibevonás.
4. Kb. 1 óra múlva a tortabevonót/étcsokit egy kicsike lábosban gőz fölött megolvasztjuk és belekeverjük az olajat. És itt jön az attrakció!
Helyet csinálunk a pulton: balkéznél a lehűlt gombócokkal teli tálca, mellette fogpiszkálók, középen a csokit tartalmazó lábos, jobbkéznél másik tálca, rajta a hungarocell.
5. A gombócba beleszúrjuk a fogpiszkálót, a csokis lábost kicsit megdöntjük, megforgatjuk a csokiban a golyót és gyorsan beleszúrjuk a hungarocellbe. Ha mind megvan, akkor visszatesszük az egészet a hűtőbe, majd ha megdermedt a csoki, megesszük egyszuszra.
Természetesen mélységesen egyetértek Piszkével abban, hogy ezerféle módon lehet variálni az ízesítését, de így, vagy úgy, tuti nyerő édesség!! A csokizást még gyakorolnom kell, nem lett tökéletes, de már így is nagyon örülök, hogy sikerült!
Forrás: Doctor Pepper
|