Menü

 - Recepttár 
 - Receptek - ABC 
 
- Mártások
 -
Fortélyok 
 - Kalkulátor hegyek 
 - Fűszerkalauz  
 - Gasztrolinkek
 
 - Vegyesen    
 - Ajánló   
 - Animációk 
 

 - Kalóriaszámítás 
 
- Étlapszótár

 - Fórum
 
- Baráti kör Receptek  
 - Vendégkönyv  
 - Blogom  
    

   

 

 

Babette kiváló receptjei, és fotói

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


VÉDJEGY

MI CSAK SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ RECEPTEKET, FOTÓKAT HASZNÁLUNK !

 

Jelenleg:

website stats
olvassák az oldalt.

 
Péksütemények
Péksütemények : Sörkifli

Sörkifli


 

SÖRKIFLI

 

Hozzávalók:

Fél kg liszt

2,5 dkg élesztő

1 kávéskanál cukor

2 dl tej

1 dl olaj

1 púpozott teáskanál só

2 evőkanál tejföl

1 db tojássárgája

10 dkg trappista sajt (füstölt sajt is lehet, de olvastam már Mackó sajtos – sajtkrémes - variációt is.)

10 dkg vaj (Rama margarin)

1 db tojás

A szóráshoz: durva szemű só, egész köménymag.

 

Elkészítés:

A sajtot lereszeljük. Egy dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

Egy keverőtálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a reszelt sajt felét, az olajat, a tejfölt, egy tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet. Alaposan összegyúrjuk, és a duplájára kelesztjük. (Gyorsítható a folyamat: Mikrohullámú sütőben, 530Watton 1 percig melegítjük, a tál fedelével letakarjuk, majd a mikróban hagyjuk pihenni. Így kb. fél óra alatt megkel a tészta.)

Két tepsit a kivajazunk, a többi vajat mikrohullámú sütőben felolvasztjuk.

A tésztát kétfelé választjuk. Kör alakúra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk reszelt sajttal. Cikkekre vágjuk (16 db-ra egy kört), és kívülről befelé haladva feltekerjük a körcikkeket. A kör közepén lévő csücsköt nyomjuk rá kicsit a kiflire, mert sütés közben hajlamos elválni. A másik tésztadarabbal is hasonlóan járunk el. A kivajazott tepsire tesszük a kifliket, tetejüket megkenjük az elhabart egész tojással (pici sót tegyünk a tojásba), majd megszórjuk vagy durva szemű sóval, vagy köménymaggal, de lehet mákkal is.

Előmelegített sütőben, 200 C fokon, alsó-felső állásnál kb. 30 perc alatt sülnek szép pirosra.

 

Finom sörkorcsolya, másnap is puha még a tésztája, joghurttal, krémsajttal akár reggeli is lehet belőle. (Már ha marad.)

 

 

Megjegyzés:

Régen libazsírral kenték le a tésztát, a liszthez is zsírt adtak, sajtot nem tettek bele. Ki lehet próbálni, és eldönteni, melyik variáció ízlik jobban!  

 

 Sörkifli készítése - képekben.

Sörkifli

 

 

Vissza

3 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2010.12.31. 13:50
Kárpáti Tiborné

Kedves Szerkesztők!

Nagyon szívesen forgatom a "Lakomát", remek ötleteket kapok belőle.

Köszönettel tartozom a lehetőségért.

Legyen szabad tennem egy apró megjegyzést. Egy ilyen igényes gasztronómiai forrás legyen igényes a nyelvhelyességre is!

A sörkifli családtagjaim kedvenc eledelévé vált. A  leírásában 3 nyelvtani baki van. A kijelentő módban írodott receptben az alábbi javításokat javasolnám:

                                    kelesszük           helyett               kelesztjük

                                    felolvasszuk        helyett               felolvasztjuk

                                    válasszuk             helyett               választjuk

Kérem ne tekintsék kötözködésnek a javaslatomat. A színvonal őrzése csupán a célom.

Boldog új esztendőt kívánok sok igényes recepttel:

Kárpátiné Zsóka

Kedves Zsóka!
Nagyon köszönöm az észrevételt - mindig szívesen veszem az építő kritikákat, javítottam is. Kétségtelen, sajnos előfordulhatnak hibák, nem vagyok magyar nyelvtanár (sem) - de igyekszem mindig a lehető legjobb tudásom szerint megírni a recepteket. Örülök, ha segítő szemekre - fülekre találok. Kérem, ha máshol is lát hibát, ne habozzon, írja meg.

Boldog Új Esztendőt kívánok én is, és további jó böngészést a honlapomon! Üdvözlettel: M.Gaál Gyöngyi (a szerkesztő).

Idézet
2011.01.10. 20:41
Andi

Kedves Gyongyi,

Azt szeretnem kerdezni, hogy es a sorkorcsolya elkeszitheto e szaritott elesztobol is, es persze a tobbi finomsag is? ha igen, akkor az is ugyanugy fel kell futtatni, mint a rendeset? Itt a kornyekunkon nem lehet friss elesztot kapni.

Koszonom elore is.

Udvozlettel,

Andi

Kedves Andi, igen, nyugodtan használhatsz por élesztőt is. A porélesztőt mindig a liszhez kell keverni, nem kell felfuttatni. Időben viszont tovább tart a kelesztés, lassabban kelnek meg a porélesztős tészták, ezt mindig kalkuláld be. (Kb. dupla idő kell hozzá.)  Az élesztő világa posztomban többet írtam a témáról. Jó sütést kívánok, mesélj majd! Szia: Gyöngyi

Idézet
2012.02.01. 11:33
Orsi

Sziasztok!

Elkeszitettem a sorkiflit es merem ajanlani mindenkinek, egyszeru az elkeszitese es nagyon nagyon finom.  Az egesz csaladnak nagyon izlet!

 

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 

 

TARTALOMJEGYZÉK:

 


Bevált, finom, kipórbált  receptek,
fázis fotókkal

 

 

Hideg előételek

Meleg előételek

Szendvicsek

Saláták

Szószok

 

Levesek

 Húsételek

Egytálételek

Köretek

 

 

 

Tészták, pizzák

Sós tészták

Édes tészták

Péksütemények

 

 

 

Torták

Sütemények

 

 

Aprósütemények

Sütemények sütés nélkül

Sós sütemények

Befőzés

 Minden más

 

 

 

 

Ti küldtétek:

 Balázs Márta
 Barics Rita
 Csajbók Andrea   
 
Heringné Kabdebó Klára
 Juhász Ilonka és Lánya 
 Pethes Judit
 Szabó Mónika  

 


Mindenféle, vegyesen: 
 

 -  Honfoglaló játék 
 -
Legyél milliárdos 
 -
Iwiw
 - Baráti kör
 - Budapest térkép
 - Totó - Lottó
 - Gratis lottó
 - Idézetek
 - Képmester
 - Honlap analizátor
 
 - Tenisz
 - Időkép

 - Sat 24.com 
 
- Tuti Képeslapok
 - Képeslap zenével 
Aranyos képeslapok   

 
- Közérdekű 
 - Portálépítés 
 - Feliratok készítése 
 
- Hátterek 
 - Kódok
 
 

Kiemelt oldal:

http://webdesign-graphic.hu/ 

A fejlécet készítette:

Scriptek,Játékok,Letöltés