Menü

 - Recepttár 
 - Receptek - ABC 
 
- Mártások
 -
Fortélyok 
 - Kalkulátor hegyek 
 - Fűszerkalauz  
 - Gasztrolinkek
 
 - Vegyesen    
 - Ajánló   
 - Animációk 
 

 - Kalóriaszámítás 
 
- Étlapszótár

 - Fórum
 
- Baráti kör Receptek  
 - Vendégkönyv  
 - Blogom  
    

   

 

 

Babette kiváló receptjei, és fotói

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


VÉDJEGY

MI CSAK SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ RECEPTEKET, FOTÓKAT HASZNÁLUNK !

 

Jelenleg:

website stats
olvassák az oldalt.

 
Péksütemények
Péksütemények : Farsangi fánk

Farsangi fánk


FARSANGI FÁNK

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt

1 csipet só

6 csomag vaniliás cukor (6x8 gramm)

5 dkg vaj

2 evőkanál rum

3 dkg élesztő

1 kávéskanál kristálycukor

2 tojássárgája

Kb. 2 dl tej

Bőséges olaj a sütéshez

Házi baracklekvár.

 

Fontos, hogy minden szobahőmérsékletű legyen!

 

 

Elkészítés:

1 dl langyos tejhez adok 1 kávéskanál kristálycukrot, belemorzsolom az élesztőt, kovászt készítek. A liszthez keverek egy csipet sót, és a vaniliás cukrot. Hozzáadom a kovászt, a tojássárgájákat, a vajat, a rumot, és annyi langyos tejjel elkeverem, hogy a galuskánál valamivel keményebb tésztám legyen. Alaposan, hólyagosra dagasztom, liszttel meghintve kelesztem, míg a duplájára dagad.

Lisztezett nyújtólapra teszem, és inkább kihúzogatom, mint nyújtom. Téglalapokat vágok derelyeszaggatóval, a hosszabbik oldalukkal párhuzamosan középen is vágok egy csíkot. Az így keletkezett lyukon keresztül áthúzom a téglalap rövidebb oldalát, és hagyom még tovább kelni kb. fél órát.

Nagyon bő, forró olajban sütöm ki. (Egy csipet tésztával ellenőrzöm a hőmérsékletét: ha a tésztadarabka kezd pirosodni, jó az olaj.) Sütés után papírtörlőre téve felitatom a felesleges olajat.

 

Frissen (de nem forrón!), az igazi! Kelt tésztákat nem szabad forrón enni, gyomorbántalmakat okozhat.

Házi baracklekvárral, porcukorral tálalom.

 

Rumot azért adunk a fánk tésztájához, mert így könnyebb, hólyagosabb lesz. Ráadásul nem vesz fel túl sok olajat. Sütés közben az alkohol elillan, tehát a gyerekek is bátran fogyaszthatják.

 

Itt, a fotókon, fél adag készítését mutatom be.

 

Megjegyzés:

Az "igazi" farsangi fánk kör alakú, közepén mélyedéssel, amibe a lekvárt töltik. Hívják "szalagos" fánknak is, a szélén végigfutó világosabb csík (szalag) miatt, amit úgy kapunk, hogy a sütés elején a fánkokat fedő alatt sütjük, majd fordítás után már fedő nélkül.
Nálam itt, most, a formázás "csörögefánk" formájúra készült, a család így szereti.

 

 Farsangi fánk készítése képekben

 

 

Vissza

2 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2010.11.26. 23:57
maszatka

 Ez nem a farsangi fánk, hanem a csöröge!!!!

A kettőt nem illik keverni, mert mindkettő hagyományos MAGYAR recept!!!

Idézet
2010.11.29. 13:26
Gyöngyi - a szerk.

Kedves Maszatka!

Nem vagyok nagy fánkszakértő, de azt tudom, hogy az alapvető különbség a két fánk között: az egyikben (farsangiban, vagy szalagosban) van élesztő, a másiban (csöröge) nincs. Íme két recept, épp egymás mellett: Farsangi és csöröge fánk. 
A formát illetőleg igazad vagyon, hiszen én a "farsangi fánkot" formáztam csörögés mintára (pld.
Túrós csörögefánk),  bocsánatos bűn azt hiszem:)  Számomra a kerek forma mindig "szalagos fánkot" jelent, nem csak farsang idején. Azt hiszem, az a lényeg, hogy mindegyiket  főleg farsangkor sütik - nálam vedd jelzőként a farsangi szót.

Az eredetét illetően nem csak a magyarok vallják magukénak.. Lásd pld. ezt a történetet: Itt osztrák eredetet tulajdonítanak neki..

Mindenképp köszönöm a megjegyzésed, legalább valamivel  jobban körbejártuk ezt a témát! További jó sütést - főzést kívánok: Gyöngyi

 
SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 

 

TARTALOMJEGYZÉK:

 


Bevált, finom, kipórbált  receptek,
fázis fotókkal

 

 

Hideg előételek

Meleg előételek

Szendvicsek

Saláták

Szószok

 

Levesek

 Húsételek

Egytálételek

Köretek

 

 

 

Tészták, pizzák

Sós tészták

Édes tészták

Péksütemények

 

 

 

Torták

Sütemények

 

 

Aprósütemények

Sütemények sütés nélkül

Sós sütemények

Befőzés

 Minden más

 

 

 

 

Ti küldtétek:

 Balázs Márta
 Barics Rita
 Csajbók Andrea   
 
Heringné Kabdebó Klára
 Juhász Ilonka és Lánya 
 Pethes Judit
 Szabó Mónika  

 


Mindenféle, vegyesen: 
 

 -  Honfoglaló játék 
 -
Legyél milliárdos 
 -
Iwiw
 - Baráti kör
 - Budapest térkép
 - Totó - Lottó
 - Gratis lottó
 - Idézetek
 - Képmester
 - Honlap analizátor
 
 - Tenisz
 - Időkép

 - Sat 24.com 
 
- Tuti Képeslapok
 - Képeslap zenével 
Aranyos képeslapok   

 
- Közérdekű 
 - Portálépítés 
 - Feliratok készítése 
 
- Hátterek 
 - Kódok
 
 

Kiemelt oldal:

http://webdesign-graphic.hu/ 

A fejlécet készítette:

Scriptek,Játékok,Letöltés