Menü

 - Recepttár 
 - Receptek - ABC 
 
- Mártások
 -
Fortélyok 
 - Kalkulátor hegyek 
 - Fűszerkalauz  
 - Gasztrolinkek
 
 - Vegyesen    
 - Ajánló   
 - Animációk 
 

 - Kalóriaszámítás 
 
- Étlapszótár

 - Fórum
 
- Baráti kör Receptek  
 - Vendégkönyv  
 - Blogom  
    

   

 

 

Babette kiváló receptjei, és fotói

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


VÉDJEGY

MI CSAK SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ RECEPTEKET, FOTÓKAT HASZNÁLUNK !

 

Jelenleg:

website stats
olvassák az oldalt.

 
Péksütemények
Péksütemények : Kürtőskalács parázson sütve

Kürtőskalács parázson sütve


KÜRTŐSKALÁCS parázson sütve

 

Hozzávalók:

1 kg liszt

2 db tojás

4 db tojássárgája

12 evőkanál porcukor

3 dkg élesztő

Pici só

Fél liter tej

12 evőkanál olvasztott vaj, vagy margarin

1 db citrom reszelt héja

 

Valamint:

Nagy sütőfák, amire rácsavarjuk a tésztát.

 

Az élesztőt 2 evőkanál porcukorral és kevés tejjel felfuttatjuk. Hozzáadjuk az előzőleg meleg helyen tartott liszthez, a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk, míg hólyagozni kezd. A tetejét bekenjük olajjal és meleg helyen kelni hagyjuk.

Amikor megkelt, kisujjnyi vastagságura sodorjuk. Az első rend sütésnél a sütőfákat bekenjük meleg olajjal, hogy ne ragadjon rá a tészta.

Nagy sütőfákra tekerjük és parázs fölött forgatva sütjük. Amikor a tésztát rácsavarjuk a fára, megkenjük olajjal, vastagon kristálycukorba forgatjuk, és parázs fölött forgatva megsütjük.

 

Miután megsült, megszórjuk dióval, kókuszreszelékkel, fahéjjal.

1 kg lisztből 3 db nagy kalács lesz.

 

A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.

 

Rózsika (Szem Lászlóné, Bácsbokod) is elkészítette, idézem: "Mivel régóta gondolkodtam, hogyan süthetném meg ezt a kedvelt kalácsot otthon, sütőben,  az az ötletem támadt, hogy a kéztörlő papír gurigáját vonom be alufólival és arra tekerem a tésztát. Ki is próbáltam, sütéskor kétszer megforgattam, és olvasztott vajjal megkenegettem.

Ilyen lett. Elküldöm a képeket is."

 

Kürtös kalács sütésre készen, előkészítve.


Kürtös kalács tálalva.

 

 

Vissza

6 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2010.11.10. 10:46
FARKASNÉ

kEDVES ROZÁLIA!

SZÍVESEN KIPRÓBÁLNÁM A KÜRTÖS KALÁCS RECEPTJÉT.

Hány percig és hány fokon kell sütni?

Köszönettel Farkasné

Idézet
2010.11.11. 18:16
Szem Lászóné

Kedves Farkasné!

A kelt tésztához hasonlóan előmelegített sütőben, nekem légkeveréses van 160 fokon kb 30-35 percig sütöm.

Mi nem szeretjük nagyon pirosan igy inkább halványra szoktam sütni.

Üdvözlettel:Szem Lászlóné

Idézet
2010.11.22. 18:47
Izabella

 Nagyon szép amit sütöttél. Csakhát a neve... A neve kürtős kalács és nem kürtös. A nevét a benne lévő üregről, vagyis népiesen a kűrtőről kapta és nem a kürtről, amit a szegény kürtös fuj nagy odaadással a zenekarban.

Idézet
2010.11.22. 19:57
Gyöngyi - a szerk.

Igaz a mondás, a jó pap is holtig tanul!

Kedves Izabella, nagyon köszönöm, hogy elmondtad a kürtőskalács történetét, és a helyesírását!
Utánanéztem a Magyar Helyesírás Szabályai c. könyvben, igazad van, javítottam is!  Azon még elgondolkoztam, hogy jelzőként a kürtős szót külön kellene írni, de nem, a szabálykönyv szerint egybe írandó: kürtősfánk, kürtőskalács.

Üdvözlettel: Gyöngyi

Idézet
2011.06.20. 17:05
Magyar Nyelv

Köszönöm a kürtőskalács pontos, és az elkészítés módjára/formájára utaló, nyelvtanilag helyes nevét. Már csak az "eper"fagyit kellene valahogy helyretenni, mert az bizony szamóca, vagy másként földieper. Nem a tájnyelvi változatra gondolok, hanem az irodalmi magyar nyelvre. Magyar Értelmező Kéziszótár, Kertészeti Lexikon, valamint  a következő link a bizonyítékok:

http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/junius/szamoca.html  

Szép napot minden olvasónak és további jó szerkesztést! "M.Ny"

 

 

Idézet
2011.06.21. 22:30
Gyöngyi (a szerk)

Kedves "Magyar Nyelv"!

Mindig örömmel tölt el, ha valaki óvja, védi, ismeri az anyanyelvünket! Tényleg örülök, ha felhívják a figyelmem a hibákra, elírásokra.

De! most kivételesen azt mondom, nem javítok, az eper az számomra eper, méghozzá az, ami a földbe ültetett bokron jelenik meg, ami a fotókon is jól látható.
Bálint gazda egy elismert, kertészetben járatos személyiség, Én mindent elhiszek, de nálam az eperfagyi az egyetlen fajta eprből készült fagylaltot jelent - szerintem nem kell bonyolítani az életünket, bonyolult az annélkül is..

De hogy ne érje szó a ház elejét, utánakerestem a cikknek, és idézek belőle:

"Hadd kezdjem mindjárt a nevével. Ezt a gyümölcsöt a kertészszakma dolgozói hivatalosan szamócának nevezik - függetlenül attól, hogy erdőben vagy kertben terem, és nem téve különbséget az apró (lásd: eperajak) és a termetes gyümölcs között.
 

Igen ám, de ezt a kifejezést a közvélemény - minden botanikai indokoltsága ellenére nem hajlandó elfogadni, és a piacon változatlanul eper néven árulják ezt a finom, ízes, illatos gyümölcsöt."

Végezetül: Voltam én virágkötő is, de a vevők nem latinul kériték a virágokat, hanem a "népies" nevükön, szerintem ez az "eper- vagy szamóca" kérdés is ugyanaz.

Várom továbbra is megtisztelő kritikáit, üdvözlettel: Gyöngyi (a szerk.)

 

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 

 

TARTALOMJEGYZÉK:

 


Bevált, finom, kipórbált  receptek,
fázis fotókkal

 

 

Hideg előételek

Meleg előételek

Szendvicsek

Saláták

Szószok

 

Levesek

 Húsételek

Egytálételek

Köretek

 

 

 

Tészták, pizzák

Sós tészták

Édes tészták

Péksütemények

 

 

 

Torták

Sütemények

 

 

Aprósütemények

Sütemények sütés nélkül

Sós sütemények

Befőzés

 Minden más

 

 

 

 

Ti küldtétek:

 Balázs Márta
 Barics Rita
 Csajbók Andrea   
 
Heringné Kabdebó Klára
 Juhász Ilonka és Lánya 
 Pethes Judit
 Szabó Mónika  

 


Mindenféle, vegyesen: 
 

 -  Honfoglaló játék 
 -
Legyél milliárdos 
 -
Iwiw
 - Baráti kör
 - Budapest térkép
 - Totó - Lottó
 - Gratis lottó
 - Idézetek
 - Képmester
 - Honlap analizátor
 
 - Tenisz
 - Időkép

 - Sat 24.com 
 
- Tuti Képeslapok
 - Képeslap zenével 
Aranyos képeslapok   

 
- Közérdekű 
 - Portálépítés 
 - Feliratok készítése 
 
- Hátterek 
 - Kódok
 
 

Kiemelt oldal:

http://webdesign-graphic.hu/ 

A fejlécet készítette:

Scriptek,Játékok,Letöltés