Menü

 - Recepttár 
 - Receptek - ABC 
 
- Mártások
 -
Fortélyok 
 - Kalkulátor hegyek 
 - Fűszerkalauz  
 - Gasztrolinkek
 
 - Vegyesen    
 - Ajánló   
 - Animációk 
 

 - Kalóriaszámítás 
 
- Étlapszótár

 - Fórum
 
- Baráti kör Receptek  
 - Vendégkönyv  
 - Blogom  
    

   

 

 

Babette kiváló receptjei, és fotói

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


VÉDJEGY

MI CSAK SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ RECEPTEKET, FOTÓKAT HASZNÁLUNK !

 

Jelenleg:

website stats
olvassák az oldalt.

 
Péksütemények
Péksütemények : Húsvéti kalács

Húsvéti kalács


HÚSVÉTI KALÁCS

(Húsvéti kókonya)

 

Hozzávalók:

(ugyanaz, mint a foszlós kalács tésztája)

1/2 kg liszt

10 g élesztő

1egész tojás

1 db tojássárgája

Csipetnyi só

1 citrom reszelt haja

50 g olvasztott vaj

Annyi megcukrozott langyos tej (kb. két és fél deci), hogy jó lágy tésztát kapjunk.

 

Az azonos hőmérsékletű lisztet, felvert tojást, citromhéjat, sót, tálba tesszük, hozzátesszük a cukros tejben felfuttatott élesztőt, és nagyon jól kidagasztjuk.

 

A kidagasztott tésztához hozzátesszük a felolvasztott vajat és azzal is, addig dagasztjuk, míg a tészta a kéztől elválik. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk.

 

Két részre osztjuk a tésztát, az egyik részt ugyancsak három részre osztjuk, kisodorjuk egyforma hosszúságúra, összefonjuk, és kerek formába tesszük.

 

A másik, megmaradt tésztát, négybe osztjuk, a három résszel ugyanúgy járunk el, mint az előzővel mikor kész rátesszük a tepsiben lévő tészta szélére.

 

A megmaradt tésztát is kisodorjuk, nem túl vékonyra, négy részre vágjuk, és madárkákat formázunk belőle,(ez úgy történik, hogy a tésztából bogot vetünk, az egyik végét ellapítjuk, késsel megvagdaljuk ez lesz a farok, másik végébe két borsszemet nyomunk, ez a fejrész) aztán rárakjuk a tészta belső részére.

 

Tojással lekenjük és kelesztés után előmelegített sütőben, vagy kemencében pirosra sütjük.

 

Nálunk az a szokás, hogy Húsvét reggelén, viszünk eledelt a templomba megszenteltetni (sonka, tojás, bárány, stb.) Ezt a kalácsot (kókonya), kenyér helyett esszük a szentelt ételekkel.

A templomban is ilyen van csak nagyobb, Jézus keresztjén, amivel körbe járják a templomot az eledelszentelésnél. Ahány ház annyi szokás!

 

A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.


 

Vissza

Még nincs hozzászólás.
 
SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 

 

TARTALOMJEGYZÉK:

 


Bevált, finom, kipórbált  receptek,
fázis fotókkal

 

 

Hideg előételek

Meleg előételek

Szendvicsek

Saláták

Szószok

 

Levesek

 Húsételek

Egytálételek

Köretek

 

 

 

Tészták, pizzák

Sós tészták

Édes tészták

Péksütemények

 

 

 

Torták

Sütemények

 

 

Aprósütemények

Sütemények sütés nélkül

Sós sütemények

Befőzés

 Minden más

 

 

 

 

Ti küldtétek:

 Balázs Márta
 Barics Rita
 Csajbók Andrea   
 
Heringné Kabdebó Klára
 Juhász Ilonka és Lánya 
 Pethes Judit
 Szabó Mónika  

 


Mindenféle, vegyesen: 
 

 -  Honfoglaló játék 
 -
Legyél milliárdos 
 -
Iwiw
 - Baráti kör
 - Budapest térkép
 - Totó - Lottó
 - Gratis lottó
 - Idézetek
 - Képmester
 - Honlap analizátor
 
 - Tenisz
 - Időkép

 - Sat 24.com 
 
- Tuti Képeslapok
 - Képeslap zenével 
Aranyos képeslapok   

 
- Közérdekű 
 - Portálépítés 
 - Feliratok készítése 
 
- Hátterek 
 - Kódok
 
 

Kiemelt oldal:

http://webdesign-graphic.hu/ 

A fejlécet készítette:

Scriptek,Játékok,Letöltés