Menü

 - Recepttár 
 - Receptek - ABC 
 
- Mártások
 -
Fortélyok 
 - Kalkulátor hegyek 
 - Fűszerkalauz  
 - Gasztrolinkek
 
 - Vegyesen    
 - Ajánló   
 - Animációk 
 

 - Kalóriaszámítás 
 
- Étlapszótár

 - Fórum
 
- Baráti kör Receptek  
 - Vendégkönyv  
 - Blogom  
    

   

 

 

Babette kiváló receptjei, és fotói

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


VÉDJEGY

MI CSAK SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ RECEPTEKET, FOTÓKAT HASZNÁLUNK !

 

Jelenleg:

website stats
olvassák az oldalt.

 
TORTÁk
TORTÁk : Dobos torta

Dobos torta


DOBOSTORTA

 

Hozzávalók:

Tészta:

6 db tojás

12 dkg porcukor

4 dkg vaj

12 dkg finomliszt.

 

Krém:

4 db tojás

20 dkg porcukor

24 dkg vaj

3 dkg cukrozatlan kakaópor

1 csomag vaníliás cukor

20 dkg étcsokoládé.

 

Karamell:

12 dkg kristálycukor.

 

 

Elkészítés:

A tojások sárgáját 4 dkg cukorral habosra keverjük. A tojások fehérjét 8 dkg cukorral habbá verjük. A kétféle masszát óvatosan egymásba forgatjuk, közben az olvasztott vajat belecsurgatjuk, és apránként a lisztet is hozzáadjuk. A tésztából 6 db 23 cm átmérőjű lapot sütünk. Én sütőpapírra a 23 cm-es tortakarikát körbe rajzolom, és ebbe kenem szét a tésztát.

 

A krémhez a tojásokat 10 dkg cukorral vízgőz fölött sűrűre főzünk. A vajat a maradék cukorral, a kakaóval és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt cukros tojást, és végül az olvasztott csokoládét. A krémből 4 evőkanálnyit félreteszünk, többivel megkenünk 5 lapot, és egymásra illesztjük őket. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. A maradék krémmel az oldalát körbekenjük, a tetejére csillagcsöves habzsákból 12 db kis halmot nyomunk, ez lesz a karamelles lapok támasztéka. Újra hűtőszekrénybe tesszük.

 

A karamellhez a cukrot kis lángon kevergetve aranysárgára pirítjuk, és a hatodik tortalapra öntjük. Mielőtt teljesen megkötne, forró vízbe mártott késsel 12 szeletre vágjuk. Ha a szeletek kihűltek, a krémhalmoknak támasztva a torta tetejére rakosgatjuk.

 

Jó étvágyat kívánok!

 

A receptet, és fotókat küldte: Halász Mária (Maja), Komárom.

 

 

Egy kis történelem:

Dobos C. József szakácsmester és csemegekereskedő népszerű üzlete a Kecskeméti utcában volt, ahol számos előkelő hölgyvendég rendelte meg nála teadélutánok süteményeit, ételeit. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető maradjon.

A torta titkát több cukrász is próbálta megfejteni, 4-5 tortát vásárolva, apró elemeire szétszedve, feldarabolva, boncolva, kóstolva és kielemezve. A titkot végül Riedl József fedezte fel:

 

A kész piskótamasszához forró vajat kell önteni, ettől a piskóta anyaga krémszerűvé válik és sütés után porhanyósabb lesz.

 

Az eredeti recept szerint:

5 lapot kell készteni, majd csoki krémmel megtölteni.

Az 5. lapra vékony baracklekvár kerüljön, majd ezt felolvasztott cukormázzal, karamellel kell bevonni.

A krémhez: könnyű masszává kell keverni 20 tojás sárgáját, 2 egész tojást,

1 kg törött cukrot, vaníliás cukrot, majd 1 kg teavajjal habosra keverni és a legfinomabb kakaóval színezni, ízesíteni.

 

A dobostorta Hungarikum, Dobos C. József cukrászmester a tortát először 1885-ben, az első Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Első kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is. A dobostorta ezután vált ismertté Európa-szerte.

Más volt, mint az addig megszokott torták. Kitűnt közülük egyszerű eleganciájával, hiszen akkoriban az emeletes, felcicomázott torták voltak a megszokottak. Másik titka a vajkrém volt, amelyet akkoriban még nem ismertek, a torták főzött krémekkel, tejszínhabbal készültek. Mind a csokoládés vajkrém, mind a tészta masszája Dobos C. József találmánya volt. ( A hagyomány szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá, aki só helyett cukrot tett a köpülő edénybe. A cukrászmester az „elrontott” vajból alkotta meg híres művét.)

 

Dobos C. József egész Európát beutazta, hogy megismertesse a nagyközönséggel művét. Nyomában a cukrászok sikertelenül próbálták megfejteni a torta összeállításának titkát, hiszen a receptet féltve őrizte. A dobostortát társzekereken, sózott jég között szállították műhelyéből Nyugat-Európa városaiba. 1906-ban, amikor visszavonult, átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja.

Ma az egész világon ismerik a dobostortát, s receptjének kis eltérésekkel, több mint 100 variációja ismert.

 

Felhasznált irodalom: Internet, Wikipedia.

 

 

 

Vissza

Még nincs hozzászólás.
 
SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 

 

TARTALOMJEGYZÉK:

 


Bevált, finom, kipórbált  receptek,
fázis fotókkal

 

 

Hideg előételek

Meleg előételek

Szendvicsek

Saláták

Szószok

 

Levesek

 Húsételek

Egytálételek

Köretek

 

 

 

Tészták, pizzák

Sós tészták

Édes tészták

Péksütemények

 

 

 

Torták

Sütemények

 

 

Aprósütemények

Sütemények sütés nélkül

Sós sütemények

Befőzés

 Minden más

 

 

 

 

Ti küldtétek:

 Balázs Márta
 Barics Rita
 Csajbók Andrea   
 
Heringné Kabdebó Klára
 Juhász Ilonka és Lánya 
 Pethes Judit
 Szabó Mónika  

 


Mindenféle, vegyesen: 
 

 -  Honfoglaló játék 
 -
Legyél milliárdos 
 -
Iwiw
 - Baráti kör
 - Budapest térkép
 - Totó - Lottó
 - Gratis lottó
 - Idézetek
 - Képmester
 - Honlap analizátor
 
 - Tenisz
 - Időkép

 - Sat 24.com 
 
- Tuti Képeslapok
 - Képeslap zenével 
Aranyos képeslapok   

 
- Közérdekű 
 - Portálépítés 
 - Feliratok készítése 
 
- Hátterek 
 - Kódok
 
 

Kiemelt oldal:

http://webdesign-graphic.hu/ 

A fejlécet készítette:

Scriptek,Játékok,Letöltés 


Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre