Menü

 - Recepttár 
 - Receptek - ABC 
 
- Mártások
 -
Fortélyok 
 - Kalkulátor hegyek 
 - Fűszerkalauz  
 - Gasztrolinkek
 
 - Vegyesen    
 - Ajánló   
 - Animációk 
 

 - Kalóriaszámítás 
 
- Étlapszótár

 - Fórum
 
- Baráti kör Receptek  
 - Vendégkönyv  
 - Blogom  
    

   

 

 

Babette kiváló receptjei, és fotói

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


VÉDJEGY

MI CSAK SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ RECEPTEKET, FOTÓKAT HASZNÁLUNK !

 

Jelenleg:

website stats
olvassák az oldalt.

 
Befőttek, tartósítás
Befőttek, tartósítás : Szilvalekvár kényelmesen

Szilvalekvár kényelmesen


SZILVALEKVÁR KÉNYELMESEN 

 

Hozzávalók:

4 kg érett szilva (tiszta súly, mag nélkül)

70-80 dkg kristálycukor

2 evőkanál 20 %-os ecet.

 

Elkészítés:

A szilvák szárát eltávolítjuk, váltott vízben alaposan megmossuk. Kimagozás után robotgép késes karjával apróra vágjuk, vagy ledaráljuk.  

A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, alulra egy tepsit teszünk, hogy az esetleg kifröccsenő lekvár ne a sütő aljára kerüljön. (Nekem tiszta maradt az alsó tepsi, de az ördög nem alszik.)

Az előkészített szilvát egy magasfalú tepsibe öntjük, hozzákeverjük a cukrot és az ecetet. Elkezdjük sütni úgy, hogy amikor „felforr” (bugyogni kezd kicsit) a lekvárunk, a hőmérsékletet 160-180 C fokra mérsékeljük, és így sütjük tovább kb. 4-5-6 órán át. Közben fél óránként megkevergetjük. A sütő hőmérsékletét úgy állítsuk be, hogy ne „rotyogjon” a lekvár, hanem csendesen süldögéljen, de ne csak melegen tartsuk.

A sütési idő nagyban függ a szilva minőségétől, a sütőnk kapacitásától. Ha letelt a 3,5 óra, egy kis tálkába kiveszünk egy evőkanálnyi lekvárt, hagyjuk kihűlni, ekkor tudjuk megnézni, eléggé besűrűsödött-e? Folyós-e, vagy már kellően szilárd-e? Ha nem jó, folytatjuk a sütést, persze időnként megkavargatjuk a lekvárt.  

Ha megfelelő a lekvár állaga (nekem ez 5,5 óra múlva következett be), akkor a kész lekvárt tiszta üvegekbe töltjük, a csavaros fedelükkel szorosan lezárjuk. Az üvegeket tisztára töröljük, és 5 percre mindegyiket fejtetőre állítjuk.

Ezután száraz dunsztba tesszük 2-3 napra, míg az üvegek teljesen kihűlnek.

 

Végül feliratozva, hűvös helyre állítjuk a lekvárunkat, pincébe, kamrába. A felbontott üveget hűtőben tároljuk.

 

Ha a nyers szilvánk nem elég érett, még túl zöld és túl kemény a húsa, akkor tisztítás, magtalanítás után cukorral megszórva (kb. 30 dkg), lefedve érleljük még 1 napot. Nekem a túlérett szilva nem szimpatikus, ha már belül barna, puha, nem biztos, hogy „csak” túlérett, lehet más baja is. Maradjunk a keményebb, egészséges szilvaszemeknél.

 

A fehér kristálycukor helyettesíthető szőlőcukorral (cukorbetegeknek), barnacukorral, vagy gyümölcscukorral, a mértéke csökkenthető, növelhető, ki mennyire édesen, és egészségesen akar szilvalekvárt fogyasztani, és természetesen függ a szilvától is, mennyire édes maga a gyümölcs. Egyszerű, meg kell kóstolni. Tartósítószert nem tartalmaz, így pláne egészséges!

 

Az én lekvárom nagyon- nagyon finom lett, igazi szilvaíz, szép sűrű, attól tartok, kevés lesz egy évre. Ráadásul tényleg nem rumlis az elkészítése! Jó, az előkészítést nem úszhatjuk meg, de lazán megspórolható a tűzhely mellett való órákig tartó álldogálás, folyamatos kevergetés, és a stressz: leég, vagy nem ég le.


Szilvalekvár  - elkészítése képekben.

Szilvalekvár - a kész lekvár üvegekbe töltve, 5 percre fejtetőre állítva.


Szilvalekvár - szárazdunsztolás előtt.

 

 

Vissza

 
SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 

 

TARTALOMJEGYZÉK:

 


Bevált, finom, kipórbált  receptek,
fázis fotókkal

 

 

Hideg előételek

Meleg előételek

Szendvicsek

Saláták

Szószok

 

Levesek

 Húsételek

Egytálételek

Köretek

 

 

 

Tészták, pizzák

Sós tészták

Édes tészták

Péksütemények

 

 

 

Torták

Sütemények

 

 

Aprósütemények

Sütemények sütés nélkül

Sós sütemények

Befőzés

 Minden más

 

 

 

 

Ti küldtétek:

 Balázs Márta
 Barics Rita
 Csajbók Andrea   
 
Heringné Kabdebó Klára
 Juhász Ilonka és Lánya 
 Pethes Judit
 Szabó Mónika  

 


Mindenféle, vegyesen: 
 

 -  Honfoglaló játék 
 -
Legyél milliárdos 
 -
Iwiw
 - Baráti kör
 - Budapest térkép
 - Totó - Lottó
 - Gratis lottó
 - Idézetek
 - Képmester
 - Honlap analizátor
 
 - Tenisz
 - Időkép

 - Sat 24.com 
 
- Tuti Képeslapok
 - Képeslap zenével 
Aranyos képeslapok   

 
- Közérdekű 
 - Portálépítés 
 - Feliratok készítése 
 
- Hátterek 
 - Kódok
 
 

Kiemelt oldal:

http://webdesign-graphic.hu/ 

A fejlécet készítette:

Scriptek,Játékok,Letöltés