Menü

 - Recepttár 
 - Receptek - ABC 
 
- Mártások
 -
Fortélyok 
 - Kalkulátor hegyek 
 - Fűszerkalauz  
 - Gasztrolinkek
 
 - Vegyesen    
 - Ajánló   
 - Animációk 
 

 - Kalóriaszámítás 
 
- Étlapszótár

 - Fórum
 
- Baráti kör Receptek  
 - Vendégkönyv  
 - Blogom  
    

   

 

 

Babette kiváló receptjei, és fotói

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


VÉDJEGY

MI CSAK SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ RECEPTEKET, FOTÓKAT HASZNÁLUNK !

 

Jelenleg:

website stats
olvassák az oldalt.

 
Befőttek, tartósítás
Befőttek, tartósítás : Sárgabarack lekvár

Sárgabarack lekvár


SÁRGABARACK LEKVÁR

 

Hozzávalók:

3 kg érett sárgabarack (tiszta súly, magok nélkül)

Kb. 60 dkg kristálycukor.

Esetleges:

Szalicil (vagy Natrium-benzoát).

 

 

Elkészítés:

A jó érett, édes barackokat alaposan megmossuk, a hibás részeket kivágjuk, kimagozzuk, majd a robotgép késes karjával pépesítjük.(Anyum nem szokta pépesíteni, az ő „lekvárjában” vannak gyümölcsdarabok - ezt hívjuk dzsemnek.)

Egy jókora fazékban, csendes lángon, folyamatos kevergetés közben jó sűrűre főzzük. (Nálam ez 3 óra volt, de még sűríthettem volna tovább is, csak elfáradtam.) Az utolsó fél órában hozzáadjuk a cukrot. Kóstoljuk meg, ne legyen túl édes, jól érződjön ki a barack íze!

Az üvegeket alaposan kimossuk, ecetes vízzel is kimossuk, mikróban fertőtlenítjük (ujjnyi vizet teszünk az üvegekbe, 2 percig forraljuk a mikróban), majd forró vízbe állítva beletöltjük a kész lekvárt. Egy-egy késhegynyi szalicilt szórunk a tetejére, szorosan lezárjuk, majd száraz dunsztba tesszük 1-2 napra, míg kihűlnek az üvegek teljesen. Ekkor hideg helyre, kamrába, pincébe téve tároljuk. A felbontott üveget hűtőben tartsuk a további felhasználásig.

 

Ha nem akarjuk hosszú távra tartósítani, vagy nem akarunk tartósítószert, „mérget” a lekvárunkba, hagyjuk el a szalicilt. Ekkor az üvegeket lezárás után állítsuk fejtetőre 1 - 2 percre, utána dunsztoljuk a szokásos módon.

 

Úgy is megúszhatjuk a „közvetlen” szalicil használatot, hogy celofánnal zárjuk le az üvegeket, ekkor 2 celofánt használjunk, és a két celofán réteg KÖZÉ tegyük a szalicilt.

 

 

Száraz dunsztolás:

1.   Huzatmentes, melegebb helyre tegyünk egy plédet, arra konyharuhát, és az üvegeket. Jól bugyoláljuk be, és hagyjuk békén. 1-2 nap után, mikor kihűlt, tegyük a végleges helyükre (hűvös kamra, spájz, pince) a lekvárunkat.

2.   Egy hűtőládát béleljünk ki törölközővel, tegyünk le egy sor befőttet, a tetejére még egy törölközőt, és a következő sor üveget. Takarjuk le, és a ládát lezárva akárhova tehetjük, a hőt jól tartja, sehol nem lesz útban, és van ideje dunsztolódni a lekvárunknak is.

 

 

Megjegyzés:

Szalicil: Régen, évtizedekig, vagy századokig ezt használták, én is ezt ettem, az Anyukám is, a nagymamám is, sőt, a dédi is, akitől Anyu tanult anno főzni, mégse volt semmi bajuk, bajunk tőle. Ma azt mondják, méreg, (mégis kaphatóak az élelmiszer-áruházakban), így döntse el mindenki maga, használja-e, vagy sem. A Natrium-benzonat egy kevésbé mérgező tartósítószer állítólag, de az is tartósítószer-„méreg”.

Az igazi az lenne szerintem is, ha nem kellene használni semmilyen tartósítószert, sőt, cukrot sem, (az se egészséges, de a barnacukor használata jobb állítólag), csak a gyümölcsben lévő cukor édesítené a lekvárunkat. Ám ahhoz, hogy valóban csak a gyümölcsből kapjunk jól kenhető, jó ízű, édes, sűrű lekvárt, sok-sok óráig kellene főzni. Egyes vidékeken meg is teszik, pld. a Szatmári szilvalekvárnál, hogy napokig készítik, főzik, kevergetik – de egy mai háziasszonynak erre se ideje, se energiája.

 

Szerintem 10 dkg gépsonkában több E-betűs mérgező tartósítószer és ízfokozó van, mint amennyit én felhasználtam összesen (!) ehhez a 3 kg gyümölcshöz..

 

Marad a megalkuvás, legyen a kamrában hazai íz, még ha kicsit csaltunk is – legalábbis a mai felfogás szerint (2011. nyár).

 

 Sárgabarack lekvár készítése képekben

Sárgabarack lekvár

 

 

 

Vissza

 
SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 

 

TARTALOMJEGYZÉK:

 


Bevált, finom, kipórbált  receptek,
fázis fotókkal

 

 

Hideg előételek

Meleg előételek

Szendvicsek

Saláták

Szószok

 

Levesek

 Húsételek

Egytálételek

Köretek

 

 

 

Tészták, pizzák

Sós tészták

Édes tészták

Péksütemények

 

 

 

Torták

Sütemények

 

 

Aprósütemények

Sütemények sütés nélkül

Sós sütemények

Befőzés

 Minden más

 

 

 

 

Ti küldtétek:

 Balázs Márta
 Barics Rita
 Csajbók Andrea   
 
Heringné Kabdebó Klára
 Juhász Ilonka és Lánya 
 Pethes Judit
 Szabó Mónika  

 


Mindenféle, vegyesen: 
 

 -  Honfoglaló játék 
 -
Legyél milliárdos 
 -
Iwiw
 - Baráti kör
 - Budapest térkép
 - Totó - Lottó
 - Gratis lottó
 - Idézetek
 - Képmester
 - Honlap analizátor
 
 - Tenisz
 - Időkép

 - Sat 24.com 
 
- Tuti Képeslapok
 - Képeslap zenével 
Aranyos képeslapok   

 
- Közérdekű 
 - Portálépítés 
 - Feliratok készítése 
 
- Hátterek 
 - Kódok
 
 

Kiemelt oldal:

http://webdesign-graphic.hu/ 

A fejlécet készítette:

Scriptek,Játékok,Letöltés