Konyhai fortélyok:
1. Sokkal ízletesebb lesz a rántott hús, ha néhány órával korábban sós tejbe beáztatod, 1-2 gerezd fokhagyma társaságában, s a hűtőbe rakod.
2. Nem kunkorodik fel sütés közben a szalonna, ha villával megszurkáljuk.
3. A felvágott zeller és karalábé alufóliába téve a hűtőszekrényben akár egy hétig is friss marad, míg nejlonban csúnyán elszíneződik.
4. Mikor jó a sütőpor? Tegyél belőle késhegynyit hideg vízbe. Ha kis buborékok jönnek fel a tetejére, használható. Ha viszont erősen pezseg, inkább dobd ki.
5. Szárított fűszerekből egyharmaddal többet használjunk a frissnél, mert szegényebb az aroma és illóolaj-tartalmuk.
6. Mielőtt a habcsókhoz a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vered, tegyél hozzá csipetnyi sütőport. Így a sütemény különösen laza és magas lesz.
7. A nyers és főtt tojást úgy lehet megkülönböztetni egymástól, ha az asztalon megforgatod őket. A főtt rögtön megáll, a nyers pedig tovább gurul. Amikor két ujjal megpörgetjük az asztalon a tojást a tengelye körül, majd hirtelen felülről rátesszük az ujjunkat és pillanatra megállítjuk: a nyers tojás belseje lágy és független a héjától, ezért mikor a héját lefékezzük, a tojás belseje a mozgási energiája folytán dinamikusan tovább mozog, ezért elengedve a tojást az még tovább fordul párat, mert e belseje hajtja. Ellenben a főtt tojás egyben van a belsejével, egységet alkot, ezért ha megállítjuk, azonnal megáll a belseje is!
8. A felbontott pezsgőből nem megy ki a szénsav, ha az üvegbe egy kiskanalat lógatsz bele.
9. Ahhoz, hogy a kocsonyaié biztosan megdermedjen, a főzés megkezdésekor a húsokkal együtt 3 db csirkelábat teszek a lébe. Biztos siker és nem kell zselatint használni.
10. Alufóliába vagy Folpackba csomagolva hónapokig eláll az élesztő a fagyasztóban. Ha szükséged van rá, néhány órával felhasználás előtt tedd ki a szobahőmérsékletű konyhába.
11. A puding nem bőrösödik meg, ha tálba öntés után egy kanál cukorral megszórjuk.
12. Nem ég le a tejbegríz, ha főzés előtt egy kis vizet töltünk az edénybe.
13. Ha a rozsdamentes edény aljára ráég az étel, önts bele egy kis ecetet, forrald két percig. Súrolás nélkül eltávolíthatod a foltot.
14. Használat előtt a citromot görgesd meg egy kicsit az asztal lapján, így lédúsabb lesz. Ha csak pár cseppet akarsz felhasználni, megmosása után szúrjál bele kötőtűt, úgy nyomd ki a levét. A maradékot csavard alufóliába.
15. Lényegesen lassabban ég a gyertya, ha az első használat előtt néhány órára a fagyasztóba teszed.
16. Az élesztőt mindig langyos tejbe tegyed! Pici cukorral, amelyet a tejbe teszel, elősegíted az élesztő "felfutását".
17. Puha lesz a marhahús, ha sütés előtt két nappal bekened napraforgóolajjal, és lezárva beteszed a hűtőszekrénybe.
18. Ha néhány karikára vágott burgonyaszeletet teszel a leégett pecsenye levébe, akkor az magába szedi az égett ízt.
19. A palacsinta finomabb és könnyebb lesz, ha a tejet fele rész szódavízzel keverjük, és a tésztát fél órát pihentetjük.
20. A rizst föl lehet melegíteni. Miután a maradékot 3-4 napig a hűtőszekrényben, vagy akár hat hónapig a mélyhűtőben tartottuk, forró víz fölött, szűrőn átgőzölhetjük.
21. Ha eldugul a mosogató, önts éjszakára két deci ecetet a lefolyóba. Reggel engedd tele forró vízzel, majd húzd ki a dugót.
22. Pogácsához reszelt sajt készítése: Legkönnyebb akármilyen sajtot úgy lereszelni, ha a turmixkeverőbe teszel egy félcsészényi lisztet és ugyannyi sajtot kis darabokban. Ez pár pillanat alatt olyan lesz, mint a liszt és kitűnően le van reszelve!
23. A hasábburgonya úgy lesz kívül ropogós, belül puha, ha kétszer sütöd meg bő forró olajban. Először csak halvány sárgára, és szedd ki szalvétára, majd a rövid pihentetés után már szép pirosasra sütheted:))
24. A zöldborsó főzése nagy figyelmet igénylő művelet... A borsószemek egy ideig puhulnak, aztán elkezdenek keményedni! Ezt megelőzhetjük, ha lobogó sós vízben egy szál mentával főzzük puhára a szemeket. Jól fagyasztható! Először tisztítsuk meg, 2-3 percig blansírozzuk (forrázzuk le), hagyjuk kihűlni, szárítsuk meg, és így tegyük adagolva zacskókba a mélyhűtőbe.
25. Ha vizet akarunk forralni a tészta kifőzéséhez, előbb üresen forraljuk fel, és, csak ha már forr, akkor sózzuk – a sós víz lassabban kezd el forrni.
26. A Besamelmártás biztosan nem lesz csomós, ha a hideg tejjel öntjük fel a vajon megpirított lisztet.
27. Panírozás: Milyen egyszerű dolog, ugye? Liszt- tojás-zsemlemorzsa.. azt sütni és már kész is. Ezt nagyon sok háziasszony így csinálja. Elmondom, hogy csinálják a profik (pld. a jobb éttermek!) Húst besóz, kiklopfol, fűszerez, ahogy tetszik, utána hagyni egy ideig állni. A hús felülete nem lehet nedves csillogó!! A só különben is felveszi a vizet rendesen róla. Szóval legyen száraz!!! Utána tojásokat beleütni kistálba, felverni villával, majd lassan hozzáadagolni lisztet. Itt lehet kis sót adni hozzá, vagy Vegetát, ki hogyan szereti. Addig keverni, míg kb. sűrűbb palacsintatésztaszerű maszlagot nem kapunk. Ezt az éttermekben "MACS"-nak hívják. Ebbe belemártani a húst, lecsöpögtetni a nagyját majd zsemlemorzsa (ZSEMLE! NEM KENYÉR, és lehetőleg átszitált!), és mehet a sütőolajba. Ettől a technológiától a prézli úgy rásimul a húsra, hogy lerobbantani se lehet róla és teljesen homogén szabályos lesz!! Nem válik le és nem lesz levegőbuborékos alatta. (tippet küldte: Boros István).
28. Dunsztolás: Egyszerűen megoldható, nem kell plédezni, napokig kerülgetni a befőtteket. Elegendő egy közönséges műanyag hűtőtáska, amivel a strandra is szoktak menni. Ebbe soronként 6 db 7,5 dl. üveg fér. A HŰTŐTÁSKA aljába, forgalomból kivont törölközőt teszünk, aztán az első sort is letarkajuk, szintén frotir törölközővel majd a második sort is, és mehet a kamrába. Majd 2-3 nap múlva a kamra polcaira. Ötletet küldte: Zs. Márta - köszönet érte!
29. A zsemlyegombócot úgy főzzük ki, hogy egy dupla alufóliát megkenünk olajjal, ráöntjük a masszát, becsomagoljuk. Téglalap alakúra formázzuk, hústűvel megszurkáljuk, így tesszük a forrásban lévő vízbe.
Főzés közben végezzünk tűpróbát. Ha megfőtt, a fóliát lehámozzuk, az olaj miatt könnyen lejön. Szeleteljük, mint a bagettet.
30. A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverjük, így tesszük zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz lehet használni (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórhatunk.
31. Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival, vagy spagettivel végezzük, így biztos nem károsodik a forma.
32. A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk.
33. Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az főzelék, vagy leves.
34. Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben.
35. Amikor olcsóbb citromhoz jutunk, vásároljunk belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszeljük, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe téve fagyasszuk le. Süteményekhez kiváló. A citromok levét kifacsarjuk, és jégkocka-készítőbe téve lefagyasztjuk. Bármikor elővehetjük tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
36. Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.
37.A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
39 .A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.
40. Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
41. A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
42. Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. tegyünk bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.
43. A bablevest rántás helyett úgy is sűríthetjük, hogy a benne főtt zöldséget (az egészet, vagy egy részét) összeturmixoljuk. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
44. A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetörjük, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor tesszük bele. Finom az íze és az illata.
45. A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós, ráadásul biztos egyformák lesznek.
46. Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarjuk, majd előmelegített sütőbe tesszük 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
47. Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezzük az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.
48. Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel. Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem.
49. Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.
50. A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.
51. A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp, ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz, vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
52. Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő ezért miután kivettük, keverjük fel.
53. Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
54. Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.
55. Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
56. Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, ill. habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is, de kiválóan fagyasztható is.
57. Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
58. Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!
59. Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad, megfeketedik. (Szeletelve már nem.)
60. Ne tároljuk, a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.
61. Ne öntsük ki a befőttek, vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe tökéletes íz adó komponensek lehetnek.
62. Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes kitölteni: amíg a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet, plusz nem szaporodik fel a mosatlan sem.
63. Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel, vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.
64. A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.
65. A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.
66. Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!
|
Köszönöm, én is alkalmazom időnkét - kelkáposztánál. Üdv: Gyöngyi (a szerk.)