Menü

 - Recepttár 
 - Receptek - ABC 
 
- Mártások
 -
Fortélyok 
 - Kalkulátor hegyek 
 - Fűszerkalauz  
 - Gasztrolinkek
 
 - Vegyesen    
 - Ajánló   
 - Animációk 
 

 - Kalóriaszámítás 
 
- Étlapszótár

 - Fórum
 
- Baráti kör Receptek  
 - Vendégkönyv  
 - Blogom  
    

   

 

 

Babette kiváló receptjei, és fotói

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


VÉDJEGY

MI CSAK SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ RECEPTEKET, FOTÓKAT HASZNÁLUNK !

 

Jelenleg:

website stats
olvassák az oldalt.

 
Aprósütemények, pogácsák
Aprósütemények, pogácsák : Nagyi pogácsája

Nagyi pogácsája


NAGYI POGÁCSÁJA

 

Hozzávalók:

Tészta:
50 dkg liszt

10 dkg Rama margarin (vaj)

1 lapos evőkanál só

3 dkg élesztő

1 dl tej

1 mokkáskanál cukor

1,5 pohár tejföl (150 grammos pohár, 20%-os).

Hajtogatáshoz:

20 dkg Rama margarin (vaj)

20 dkg sajt (Ementáli, Trappista)

Kenéshez:

1 db tojás.

 

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukrozott langyos tejben. Egy kelesztő tálba szitáljuk a lisztet, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt és a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk, és egy óráig kelesszük.

A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a puha vaj 1/3 részével, megszórjuk reszelt sajttal, és hajtogatjuk.
Felülről lefelé úgy, hogy a tészta egyharmada maradjon ki, majd ezt az egyharmadot ráhajtjuk az előző hajtásra. Ezután balról jobbra is behajtjuk, úgy, hogy a tészta egyharmada maradjon szabadon, végül ezt a szabad részt is ráhajtjuk a tésztára.
Ezt a margarinnal kenést, sajtszórást, hajtogatást még kétszer megismételjük, fél órás időközönként, közben a tésztát lefedjük a kelesztő tállal, vagy letakarjuk egy tiszta konyharuhával.

Fontos, hogy a hajtogatás sorrendje mindig ugyanaz legyen.

Az utolsó pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, bekockázzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, majd tepsire sorakoztatjuk. Tetejüket megkenjük egy kissé felvert tojással, pici reszelt sajtot ültetünk mindegyik pogácsa tetejére, és előmelegített, forró sütőben, világos aranyszínűre sütjük.

 

Ha kicsi pogácsaszaggatóval (3,7 mm) dolgozunk, akkor a pogácsák fele el fog dőlni, ám így is szép levelesek lesznek. Praktikus úgy szaggatni, hogy minél kevesebb leeső rész legyen, mert az újra gyúrt tésztából készített pogácsák már nem lesznek levelesek. 1,5 tepsi pogácsa lesz ebből a mennyiségből.

 

 

Frissen nagyon-nagyon finom, ropogós, jó sajtos:)

 

További részletek itt: Nagyi pogácsája.

 

 Nagyi pogácsája - hajtogatás.


Nem egy fotogén pogácsa, de annál finomabb!

 

Szabó Mónika is megsütötte ezt a pogácsát, azt írta, hogy finom:)) Kicsit nehezen kelt (nekem is..), és annyit változtatott, hogy duplázta a mennyiségeket, kivéve a hajtogatásnál, ott összesen  25 dkg margarint használt. Az Övé ilyen lett:


Nagyi pogácsája, Szabó Mónika sütése.

 

 

Vissza

7 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2011.02.12. 06:49
krino30

Kedves feltöltő!

éppen tegnap próbáltam ki ezt a receptet, ugyanis 3 dolgot nagyon rosszul tudok...piskótát, fánkot és pogácsát...

bátran állíthatom ez lett életem legszebb és legfinomabb pogácsája, tehát a 3 kihívás már lecsökkent kettőre :)

köszönöm neked

Idézet
2011.02.12. 12:37
Gyöngyi (a szerkesztő)

Örülök, hogy segíthettem, remélem, hamarosan 0-ra csökken az a kettő is:)
Szerintem ez a világ legfinomabb pogácsája:)
További sok sikert kívánok: Gyöngyi

Idézet
2011.04.24. 12:39
dosika61

Én már 2-szor csinálom, először nagyon finom lett! Ajánlom mindenkinek!

Köszönöm szépen!

Idézet
2011.08.29. 20:24
Ildi

Elöszőr féltem megsütni, merthogy tojás nélküli recept. Nagyon sok pogácsát sütöttem már, de ez nagyon-nagyon finom lett!  Köszönöm!! :)

Idézet
2012.02.22. 15:30
erzsi40

Nagyon  fínomra  sikerült  pogácsa.  üdv:Erzsi

Idézet
2012.02.22. 15:30
erzsi40

Nagyon  fínomra  sikerült  pogácsa.  üdv:Erzsi

Idézet
2012.02.23. 17:52
Gyöngyi (a szerk.)

Örülök Lányok:)))))) Köszi, hogy írtatok! További sok sikertélményt kívánok: Gyöngyi

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 

 

TARTALOMJEGYZÉK:

 


Bevált, finom, kipórbált  receptek,
fázis fotókkal

 

 

Hideg előételek

Meleg előételek

Szendvicsek

Saláták

Szószok

 

Levesek

 Húsételek

Egytálételek

Köretek

 

 

 

Tészták, pizzák

Sós tészták

Édes tészták

Péksütemények

 

 

 

Torták

Sütemények

 

 

Aprósütemények

Sütemények sütés nélkül

Sós sütemények

Befőzés

 Minden más

 

 

 

 

Ti küldtétek:

 Balázs Márta
 Barics Rita
 Csajbók Andrea   
 
Heringné Kabdebó Klára
 Juhász Ilonka és Lánya 
 Pethes Judit
 Szabó Mónika  

 


Mindenféle, vegyesen: 
 

 -  Honfoglaló játék 
 -
Legyél milliárdos 
 -
Iwiw
 - Baráti kör
 - Budapest térkép
 - Totó - Lottó
 - Gratis lottó
 - Idézetek
 - Képmester
 - Honlap analizátor
 
 - Tenisz
 - Időkép

 - Sat 24.com 
 
- Tuti Képeslapok
 - Képeslap zenével 
Aranyos képeslapok   

 
- Közérdekű 
 - Portálépítés 
 - Feliratok készítése 
 
- Hátterek 
 - Kódok
 
 

Kiemelt oldal:

http://webdesign-graphic.hu/ 

A fejlécet készítette:

Scriptek,Játékok,Letöltés