Menü

 - Recepttár 
 - Receptek - ABC 
 - Karácsonyi receptek

  - Mártások
 -
Fortélyok 
 - Kalkulátor hegyek 
 - Fűszerkalauz  
 - Gasztrolinkek
 
 - Vegyesen    
 - Ajánló   
 - Animációk 
 

 - Kalóriaszámítás 
 
- Étlapszótár

 - Fórum
 
- Baráti kör Receptek  
 - Vendégkönyv  
 - Blogom  
    

   

 

 

ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more

Babette kiváló receptjei, és fotói

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


VÉDJEGY

MI CSAK SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ RECEPTEKET, FOTÓKAT HASZNÁLUNK !

 

 
Jelenleg:

website stats
olvassák az oldalt.

 
Húsok, főételek, meleg előételek
Húsok, főételek, meleg előételek : Brassói aprópecsenye

Brassói aprópecsenye


BRASSÓI APRÓPECSENYE

 

Hozzávalók:

60 dkg sertéslapocka

10 dkg füstölt húsos-szalonna

3 evőkanál olaj (sertészsír)

2 nagyobb fej vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

2 db TV paprika

1 nagyobb paradicsom

Só, frissen őrölt bors.

80 dkg burgonya.

 

Az olajon (zsíron) a vékony csíkokra vágott szalonnát megpirítom. Ráteszem az apró kockára vágott hagymát, és megdinsztelem. 1 dl vizet öntök hozzá, és visszapirítom zsírjára. (Így sokkal sűrűbb szaftot fogok kapni.)

A húst ujjnyi csíkokra vágom, és a hagymához adom. Nagy lángon pár percig pirítom. Ízesítem sóval, zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, frissen őrölt borssal, majd fedő alatt puhára párolom. (Ha a levét elfőné, többször, kevés meleg vízzel pótolom). Idényben adok hozzá kis kockára vágott paprikát, és hámozott, kockázott paradicsomot. Utóízesítem reszelt fokhagymával, borssal. Mire a hús teljesen megpuhul, rövid, tartalmas szaftja legyen!

Pirított burgonyát, vagy hasábburgonyát kínálok mellé.

 

Tálalásnál a tányérra a burgonyát teszem először, enyhén sózom, rá a hús kerül a finom szafttal. Salátát kínálok mellé, ami lehet: Káposztasaláta, sós uborka, ecetes almapaprika, vagy idényben uborkasaláta, kovászos uborka.

 

 

Pirított burgonya:

A burgonyát meghámozom, majd hasábokra vágom. Forró, sós vízben előfőzöm, majd leszűrve, és megszikkasztva, kevés forró olajon szép pirosra sütöm.

 

Hasábburgonya:

A burgonyát meghámozom, hasábokra vágom, megmosom, megszárítom. Bő, forró olajban sárgára sütöm, szalvétára kiszedve lecsepegtetem. Kicsit pihentetem, majd visszatéve az olajba szép pirosra sütöm. Szalvétára szedem, hogy a fölösleges olajat leitassam. Így készítve a hasábburgonya belül puha, kívül ropogós lesz.

 

 

Megjegyzés:

A klasszikus Brassóinak 2 fajtáját ismerem: Az egyiknél a hús fele marha, fele disznóhús. Ilyenkor a marhahús pirításával, párolásával kell kezdeni, és ha félig már puha, akkor hozzáadni a sertéshúst.

A másik receptnél: Sertés szűzpecsenyéből készül –ez nagyon hamar kész van. Itt a húst csíkozás után pirítani kell, és már kész is a hús, nem kell párolni, mert már fogyasztható. Az alap mindenhol ugyanaz: zsír, szalonna, vöröshagyma dinsztelés, hús-pirítás, fokhagyma, frissen őrölt bors, só, friss zöldpaprika, paradicsom.

 

Brassói aprópecsenye készítése fotókon

Brassói aprópecsenye tálalva 

 

 

 

Vissza

24 hozzászólás
Idézet
2010.11.06. 13:20
BOZÓ LÁSZLÓNÉ

Nagyon finom lehet.Nagyon éheslettem.  A lányomékat brassóival várom vacsorára. Üdv.Icus.

Idézet
2010.11.08. 14:15
Gyöngyi - a szerk.

Szia Icus! Én is éhes lettem:) A férjem egyik kedvence - úgy látom, Nálatok is az:)

Idézet
2010.11.16. 23:56
Bíró Roland

nagy kamu,nem is így kell.zoldborsó?majoranna?

Idézet
2010.11.17. 19:12
Gyöngyi - a szerk.

Roland, ZÖLDBORSÓ? A brassóiba?? Nem kevered valamivel véletlenül? Biztosan sokan sokféle képpen készítik otthon, esküdhet mindenki a sajátjára, hogy az a legfinomabb, de azért az alapoknak illik egyezniük, egyébként nem ugyanarról az ételről beszélnénk... A brassóinál egyébként olyan túl sok variálási lehetőség nincs....
Üdvözlettel: Gyöngyi

Idézet
2011.01.08. 09:51
Fürtös Károlyné

Mi pulyka felső combból készÍtjük,aki nem bírja a sertéshúst,annak ajánljuk!

Idézet
2011.01.08. 09:54
Fürtös Károlyné

 Kedves Gyöngyi!

igen,zöldborsóval

Kedves Fürtös Károlyné!

Rendben, ha szereted, tegyél hozzá zöldborsót:, ezen nem érdemes vitatkozni, biztos azzal is finom, jó étvágyat kívánok! Köszönjük a pulykatippet! Üdvözlettel: Gyöngyi

Idézet
2011.02.12. 23:19
Kostyál Ferencné

Elolvastam a receptet,holnap ki is probálom ,a gyermekeim kívánsága.ÜdvözlettelKostyálné

Remélem ízlett a családnak! Üdv: Gyöngyi

Idézet
2011.05.17. 21:08
Szandrus

Van aki tesz bele borsót, én gombával szoktam a húst sütni, nagyon jó úgy is :)  De az igazi brassóiban csak hús és krumpli van sok hagymával!

Idézet
2011.08.05. 00:44
Annus

Még sosem ettem brassóit zöldborsó nélkül. Éttermekben is azzal készítik.

De szerintem itt is bejön az, hogy ahány ház annyi szokás. Annyi a variáció, mint mondjuk a lecsónál :)

Egyébként, nagyon-nagyon szuper az oldal és a receptek, már sok receptet elvittem innen.

Köszönöm.

Kedves Annus, köszönöm a véleményed brassói ügyben, és az elismerő soraidat is:) Üdv: Gyöngyi

Idézet
2011.09.24. 11:58
Farkasné horváth Ildikó

Nagyon finom ma meg csináltam:-)

Idézet
2011.09.25. 16:12
Gyöngyi - a szerk.

Kedves Ildikó, örülök, és köszönöm, hogy vetted a fáradságot, és beírtad a véleményed! További jó sütést-főzést, sok sikerélményt kívánok! Üdv: Gyöngyi

Idézet
2011.12.17. 10:02
tuzindito

Mikor Dunántúlra költöztem, én is szembesültem a borsós aprópecsenye brassói névvel való illetésével, azonban minden amiben a hús, burgonya, só, bors, fokhagymán kívül más is van (beleértve a vöröshagymát is), már eltér az eredeti brassói aprópecsenye receptjétől. Ez a recept paradicsommal, vöröshagymával és paprikával inkább lecsós aprópecsenye, ettől függetlenül nagyon finom, már készítettem ilyet! :) Én ma marha- és sertéshúsból fele-fele arányban változatot készítem el.

Idézet
2011.12.25. 12:39
pappa

Üdv!

Látom nagy a vita , hogy zöldborsó vagy nem zöldborsó:)mind a 2 féleképpen csinálják bár éttermekben jóval gyakoribb a zöldborsó nélküli...a zöldborsós verzió szerintem ilyen "népi" változtatás az eredeti recepten...Az eredeti recept származása tisztázatlan de újkori dolog tehát a XX.században alkották...állítólag az eredetibélszínből készült(Unger Károly szerint a leghitelesebb forrás Csáky Sándor "XX Század Szakácsművészete" című könyve) más szerint  :(Pető Gyula "Ételkészítési Ismeretek" című könyve, nem foglalkozik az eredetével, de mivel ebből a könyvből tanultak szakácsaink, meg kell említeni. (Szűzpecsenyés, füstölt szalonnás, fokhagymás, főtt burgonyás változatát)annyi biztos ,hogy Papp Endre csinálta először zöldborsóval egy ételújítási versenyre 1950 szeptember 17 -én.Tehát létezik ez is az is én a zöldborsó nélküli változatát ismerem el eredetinek de az nem jelenti azt h zöldborsóval nem lehet finom ...:D

 

Idézet
2011.12.27. 22:29
Gyöngyi (a szerk.)

Kedves "Papa"!

Nagyon örülök a hozzászólásodnak, végre igazi választ kaptunk a zöldborsóval, vagy anélküli kardinális kérdésre!:)

Köszönöm a történelmi áttekentést, ez már nagyon hiányzott a Brassói aprópecsenye eredetét megvilágítását célzó "vitára"!

Szívesen várom a további észrevételeidet is bármelyik ételemmel kapcsolatban! Köszönettel és üdvözlettel: M. Gaál Gyöngyi (a szerk. )

Idézet
2012.01.20. 09:39
komádi jános

ma elkészitem a zöldborsós lapockás változatot de nemtudom hogy kell e  majoránna vagy sem

Kedves János, innentől kezdve én feladtam... a legjobb tudásom és ismereteim, a felhasználható irodalmat is figyelembe véve írtam meg a receptet. Maradjunk annyiban, hogy ÉN így ismerem, így készítem.

Ha akarsz, tegyél bele bármit, amit szeretnél:) Jó étvágyat kívánok, és szép hétvégét! Üdv: Gyöngyi

Idézet
2012.01.21. 14:33
Kleckerné Róza

Bizony  borsóval vagy anélkül mindenhogy finom. Jóétvágyat hozzá

Idézet
2012.02.01. 01:50
Laszlo Unyi

En is megcsinaltam,nagyon finom lett.De ezt a recit szinte nem lehet elrontani.En meg raktam bele egy lehelletnyi pirosaranyat is.Laci

Idézet
2012.04.05. 17:13
Nemes József

"Öreg" vendéglátós ként én az alábbi verziót tanultam a mesteremtől 45 évvel ezelőtt!

A Barassói aprópecsenye a Bp.-i Mátyás Pince tulajdonosának az étel újítása,

1930 as évek béli gazdasági világ válság idéjere teszi, egy verseny kapcsán,

aztán a hús hiány miatt a Mátyás Pince séfjje a tulaj engedélyével dúsította

boróval . Így lett két féle, aztán meg sok.

Mi vendégátósok már ott tartunk, hogy az ételek eredetét helyel közzel ismerjük, de csak azt szoktuk mondani, hogy mi így készítjük, ti meg úgy az  is biztosan finom. Van az ún. szakácsok bibiliája Venesz József könyve az a mérvadó minden vitás esetben estben, vendéglátósok között!

Kívánok további sok sikert a főzésben, és jó étvágyat az elfogyasztásához ne hagyjon a család egy cseppet sem, ennél nagyobb elismerés nekünk, akik szertünk főzni nincs!

Idézet
2012.04.05. 23:47
Gyöngyi (a szerk.)

Örülök, hogy ez a remek recept ennyire megmozgatja mindenki fantáziáját, hogy "tollat" ragad, és elmondja a véleményét:)

"Kaján" örömmel olvastam, hogy lám-lám, a tapasztalt vendéglátósok körében is fejtörést okoz a VALÓDI brassói:)))

Azt hiszem,  József fogalmazott a legjobban, a lényeg, elfogyjon az étel, annál nagyobb dícséret nem létezik - bárhogyan is készítjük:)

Ui: egyébként én szigorúan serészsírral készítem az utóbbi jó pár évben, nekem sokkal finomabb.. (a zsírellenesek csukják be a szemüket, és csak élvezzék az ízeket:)

 

Idézet
2012.05.18. 14:38
Rosenbeckerné Somos Ibolya

Köszönöm nem csak látványnak szép hanem agy frissitésnek is .Ezer éve fözök és jól jön ha látom is amit elfelejtettem most fözöm csodálatossan néz ki remélem az enyém is Üdvözöl Ibolya

Idézet
2012.12.28. 14:04
Viva la Brassói

Brassói majoránna nélkül? Kicsit olyan mint a pörkölt paprika nélkül. Borsó is kell az eredeti recept szerint, bár ez ízlés kérdése. A receptnek ebben a formában inkább a borsos tokány nevet adnám.

Idézet
2013.04.27. 15:22
Brassói

Az  "eredeti" receot szerint csak fokhagyma, só, bors és majoranna kell bele, de a vöröshagyma is felmerül egyes receptek szerint ; a borsot sokfelé borsikafűvel helyettesítik. A különbség még az elkészítés módjában van , először lepirítják a húst és cak utána rakják hozzá a hagymát és a fűszereket. De valóban ez olyan étel mint a lecsó, mindenki máshogy szereti és készíti :)

Idézet
2013.05.24. 09:30
Tóth László

Üdvözlöm.

 

Igazság szerint a brassóiban nincs is hagyma ellenben itt a fokhagyma meg alig van. Soktak bele tenni az emberek hagymát de nem az dominál ilyenkor, csak megmutatják.

Rengeteg fokhagya felét elején felét végén beletenni, ez az eredeti.

Idézet
2013.05.24. 12:14
Gyöngyi (a szerk.)

Remek étel ez a brassói, egyetlen receptem sem váltott ki ilyen érdeklődést, örömmel konstatálom:) Jó étvágyat kívánok hozzá, bárhogyan is készítitek el! :)

Üdvözlettel: Gyöngyi (a szerk.)

 
SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 

 

TARTALOMJEGYZÉK:
(817 kipróbált RECEPT -  fotókkal )

 

Hideg előételek

Meleg előételek

Szendvicsek

Saláták

Szószok

 

Levesek

 Húsételek

Egytálételek

Köretek

 

 

 

Tészták, pizzák

Sós tészták

Édes tészták

Péksütemények

 

 

 

Torták

Sütemények

 

 

Aprósütemények

Sütemények sütés nélkül

Sós sütemények

Befőzés

 Minden más

 

 

 

 

Ti küldtétek:

 Balázs Márta
 Barics Rita
 Csajbók Andrea   
 
Heringné Kabdebó Klára
 Juhász Ilonka és Lánya 
 Pethes Judit
 Szabó Mónika  

 


Mindenféle, vegyesen: 
 

 -  Honfoglaló játék 
 -
Legyél milliárdos 
 -
Iwiw
 - Baráti kör
 - Budapest térkép
 - Totó - Lottó
 - Gratis lottó
 - Idézetek
 - Képmester
 - Honlap analizátor
 
 - Tenisz
 - Időkép

 - Sat 24.com 
 
- Tuti Képeslapok
 - Képeslap zenével 
Aranyos képeslapok   

 
- Közérdekű 
 - Portálépítés 
 - Feliratok készítése 
 
- Hátterek 
 - Kódok
 
 

Kiemelt oldal:

http://webdesign-graphic.hu/ 

A fejlécet készítette:

Scriptek,Játékok,Letöltés