Menü

 - Recepttár 
 - Receptek - ABC 
 -  Húsvéti ajánló 

  - Mártások
 -
Fortélyok 
 - Kalkulátor hegyek 
 - Fűszerkalauz  
 - Gasztrolinkek
 
 - Vegyesen    
 - Ajánló   
 - Animációk 
 

 - Kalóriaszámítás 
 
- Étlapszótár

 - Fórum
 
- Baráti kör Receptek  
 - Vendégkönyv  
 - Blogom  
    

   

 

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


VÉDJEGY

MI CSAK SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ RECEPTEKET, FOTÓKAT HASZNÁLUNK !

 

 
Jelenleg:

website stats
olvassák az oldalt.

 
Tészták, pizzák
Tészták, pizzák : Tócsni

Tócsni


TÓCSNI

 

 

Hozzávalók:

4 db közepes méretű krumpli (60 dkg)

2 dl tejföl

2 db nagy, duci fokhagymagerezd

2 db tojás

Só, frissen őrölt bors

Liszt, amennyit felvesz.

 

Tálaláshoz:

Tejföl, reszelt füstölt sajt.

 

 

Elkészítés:

Egy nagyobb tálba öntjük a tejfölt. A burgonyát meghámozzuk, és a tejfölbe reszeljük a reszelő apró lyukú részén. Időnként megkeverjük a burgonyát, így nem fog bebarnulni. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen.

Palacsintasütőben olajat forrósítunk, evőkanálnyi (vagy nagyobb, ízlés kérdése) tésztakupacokat teszünk az olajba, és a kanál hátával ellapítjuk. A tócsnik mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Papírszalvétára szedjük, így itatjuk le a fölösleges olajat.

 

Frissen, tejföllel meglocsolva, reszelt sajttal meghintve tálaljuk. Kiváló gyors vacsora.


Tócsni készítése képekben

 

 

 

Megjegyzés a Wikipediából:

 

A tócsni, vagy lapcsánka reszelt krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi étel. Az alaprecept a legszegényesebb időket idézi, de a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni.

Az eredete nem ismert. A „hlebcsánka” elnevezésből ítélve felvidéki eredetű étel lehet, szlovákul a szó „kenyérkét” jelent. Nagyon sok verziója létezik, így a svájci rösti, a svéd rarakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa (Észak-Magyarország). Macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Nyírség) és (Baranya). Lepcsánka a Hajdúságban, a Nyírségben gánica (Őrség), matutka (Közép-Magyarország), krumliprósza (Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye).

A Dunántúlon, több néven ismert (melyek receptje eltérhet): beré, berét, cicege, tócsi, enge-menge, krumplimálé. Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya, lepkepotyi, placki, bramborák és még sok néven ismert ez a krumplilepény, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz: reszelt krumpli olajban kisütve.

Több változata ismeretes fűszerezésben, elkészítésben. Az egyszerűbb, gyorsabb változatot lehet csak krumplival és liszttel, hagyma, fokhagyma, tej és tojás nélkül készíteni.

 

Változatai:

Almás: Az almát is lereszelve teszik a tésztába, hagyma, tojás, liszt, só, bors, szerecsendió hozzáadásával ízesítik, tejszínes snidlingmártással tálalják.

Gombás: A nyers krumplihoz keverik a megtisztított, apróra vágott gombát.

Gombaporral: a reszelt krumplis masszába gombaport vagy gombakrémleves port a kevernek, néhány percnyi állás után sütik ki.

Görögös: tzatzikivel tejföl helyett.

Húsos: Az előre elkészített, apróra vágott húsokkal, ennek hiányában töpörtyűvel dúsítják, tejföllel, sajttal megszórva addig sütik, amíg a sajt ráolvad.

Húsos–gombás: Az apóhúsos variációja, melyhez párolt gombát kevernek.

Kefires: Ízlés szerint sütnek rá sonkát, tesznek rá tejfölt, sajtot, esetleg mindet egyszerre.

Sokfűszeres: Só, bors, kakukkfű, tárkony, petrezselyem, fokhagyma, hagyma kerül a tésztába.

Spenótos: A kisült szeletekre egy–egy kanálnyi párolt parajt, és előre elkészített tükörtojást tesznek.

Szűzérmés: Kisütött szűzérme szeleteket csomagolnak a tésztába, majd a tésztát félbehajtva tálalják.

Pörköltes: Gombapörkölttel vagy sima pörkölttel borítják, vagy félbehajtva töltik, de szűk lével.

Reszelt sajtos: Tejfölbe kevernek snidlinget, petrezselymet, ezzel borítják, majd a tetejét reszelt trappista és füstölt sajt keverékével borítják.

Töltött: Juhtúróval megtöltik, félbehajtják, tetejére kisütött füstölt szalonnát, zöldfűszert tesznek.

 

Erre az ételre jellemző, hogy csak az alaprecept hasonló, minden háznál, és minden alkalommal is másként készülhet, így a fenti leírások - tájegységenként, nemzetiségeknél, családoknál is keverednek, vagy más összetevőkkel egészülhetnek ki.

 

 

Vissza

2 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2010.11.22. 21:31
szabo laszlone

Tócsni receptek kiválóak

Idézet
2010.11.23. 00:07
Gyöngyi - a szerk.

Van választék bőven! Amilyen egyszerű, olyan finom:) Nem akarom elkiabálni, de hamarosan megjelenik egy könyv, amelyben összegyűjtötték az összes létező Tócsni receptet - többek között az általam készített variáció is fellelhető lesz benne:)

 

 

SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 

 

 

TARTALOMJEGYZÉK:
(816 kipróbált RECEPT -  fotókkal )

 

Hideg előételek

Meleg előételek

Szendvicsek

Saláták

Szószok

 

Levesek

 Húsételek

Egytálételek

Köretek

 

 

 

Tészták, pizzák

Sós tészták

Édes tészták

Péksütemények

 

 

 

Torták

Sütemények

 

 

Aprósütemények

Sütemények sütés nélkül

Sós sütemények

Befőzés

 Minden más

 

 

 

 

Ti küldtétek:

 Balázs Márta
 Barics Rita
 Csajbók Andrea   
 
Heringné Kabdebó Klára
 Juhász Ilonka és Lánya 
 Pethes Judit
 Szabó Mónika  

 


Mindenféle, vegyesen: 
 

 -  Honfoglaló játék 
 -
Legyél milliárdos 
 -
Iwiw
 - Baráti kör
 - Budapest térkép
 - Totó - Lottó
 - Gratis lottó
 - Idézetek
 - Képmester
 - Honlap analizátor
 
 - Tenisz
 - Időkép

 - Sat 24.com 
 
- Tuti Képeslapok
 - Képeslap zenével 
Aranyos képeslapok   

 
- Közérdekű 
 - Portálépítés 
 - Feliratok készítése 
 
- Hátterek 
 - Kódok
 
 

Kiemelt oldal:

http://webdesign-graphic.hu/ 

A fejlécet készítette:

Scriptek,Játékok,Letöltés