Almás-mákos torta
ALMÁS-MÁKOS TORTA (Az ország tortája 2012-ben.)
Hozzávalók:
(Egy közepes méretű, szögletes tortához.):
Tészta:
6 db tojásfehérje
6 evőkanál cukor
Pici só
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 db citrom reszelt héja
18 dkg darált mák
2 evőkanál az almás töltelékből
6 dkg édes morzsa (babapiskótát daráljunk le)
Almás töltelék:
3 db nagyobb Jonatán, vagy Idared alma
Fél citrom leve
1 kiskanál őrölt fahéj
5 dkg cukor.
Vaníliakrém:
6 db tojás sárgája
7 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 dl tej
7 dkg étkezési keményítő (helyette én 1 csomag vaníliapuding port használtam)
2 dl 32 % habtejszín (állati). (Én most a nyári meleg miatt a Hulala folyékony tejszínt használtam, féltem, hogy az állati hamar megsavanyodik.)
Tetejére díszítésként:
Egy db kisebb almát kevés cukros-citromos vízben megpárolunk, cikkekre szeleteljük, díszítésként mákba mártjuk, és a kész tortára rendezzük.
Elkészítés:
Először elkészítetjük az almás krémet, mert annak hűlni kell. Lereszeljük az almákat és egy lábasban összekeverjük a fahéjjal, megszórjuk egy kis cukorral, rácsavarjuk a citrom levét. Addig pároljuk, míg a leve el nem fő. Ebből a krémből két evőkanállal tegyünk a tésztába is.
Utána a vaníliakrémet készítjük el:
A 6 tojás sárgáját kevés tejjel és a vanília pudinggal csomómentesre kikeverjük. A többi tejet a cukorral feltesszük forrni. Belefőzzük a tojásos masszát és keményebb állagúra főzzük. Felverünk 2 dl Hulala tejszínt jó keményre (a tejszínhabból tegyünk félre a díszítéshez). Amikor kihűlt a vaníliakrém, akkor óvatosan belekeverjük a tejszínhabot.
Ekkor bekapcsoljuk sütőt, hogy mire kész a tészta előmelegedjen 200 fokra.
A tésztához felverjük a tojásfehérjét, külön összekeverjük a mákot a morzsával a kis kanál fahéjjal és 2 kanál almáskrémmel. Ráreszeljük a citrom héját és óvatosan belekeverjük a fehérjehabba.
30x40 cm-es gáz tepsi hátoldalát leolajozzuk, liszttel megszórjuk, így sütjük ki a két lapot ebből a mennyiségből. Olyan vastagságban kenjük a tepsi hátára, mint a dobostorta lapja.
Légkeveréses sütőbe mind a kettőt berakjuk és 14 perc alatt kisütjük. Nem kell keményre sütni. Mikor kivettük a sütőből, hosszú késel szépen „alávágunk” hogy mire kihűl, ne ragadjon oda a tepsihez. (Azért süssük tepsi hátán, hogy könnyebb legyen alávágni)
Amikor a tészta kihűlt 2-be vágjuk, így 4 db 20x30 cm-es lapot kapunk.
Töltés: Az első lapra vanília krémet teszünk, rá egy mákos lapot, majd almás krém, rá újra a mákos lap, arra vaníliakrém, végül a 4. mákos lap.
Bevonjuk az egészet vaníliakrémmel, az oldalát darált mákkal szórjuk meg és a tetejére egy kis Hulala tejszínhabot hagyjunk díszítésnek. Végül a párolt almából vágott szeltekkel díszítjük.
Tortaszelethez hasonlóan szeleteljük fel. Kicsit bonyolultnak tűnik a recept, de megéri vele dolgozni, mert nagyon finom lesz!
A receptet, fotókat küldte: Szem Lászlóné, Rózsika, Bácsbokod.
|