Vízben kelt (Vizen kullogó)
VÍZBEN KELT (VIZEN KULLOGÓ)
Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 csomag élesztő
1 kávéskanál cukor
2 dl langyos tej
2 db tojás sárgája
10 dkg Rama margarin
1 pohár tejföl
Csipet só, szezámmag, reszelt sajt, napraforgó, vagy tökmag. (Most sósan készítettem így több sót tettem bele, és tetejére is szórtam.)
Ha édesen készítjük, akkor 20 dkg cukor is kell, amibe beleforgatjuk a rudakat.
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral és a tejjel. A lisztben elmorzsoljuk, a margarint hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt és az élesztős tejet. Lágy tésztát dagasztunk.
Egy konyharuhát meglisztezünk és belecsomagoljuk lazán a tésztát, hogy legyen helye kelni, és beletesszük egy fazék hideg vízbe, úgy, hogy egy főzőkanalat teszünk át a fazékon, arra akasztjuk a tésztát. Kb. 1 óráig kelesztjük, addigra feljön a tészta víz tetejére.
Utána deszkára borítjuk, kis rudakat készítünk, majd meg forgatjuk a reszelt sajtba és a magokba, és megcsavarjuk a rudakat. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Ebből a mennyiségből két tepsivel lett.
Vacsorára, friss házi tejjel nagyon finom, érdemes kipróbálni!
A receptet, fotókat küldte: Szem Lászlóné, Rózsika, Bácsbokod.
|
"Egy konyharuhát meglisztezünk és belecsomagoljuk lazán a tésztát, hogy legyen helye kelni, és beletesszük egy fazék hideg vízbe" Kedves Rózsika! Nagyon guszta ez a sütemény. és biztos nagyon finom is. Azért írok, mert ezt a fajta kelesztést még soha nem hallottam. Hideg vízben fog megkelni a tészta? Vagy nem jól értelmezem amit írtál? sok ilyen receptet kívánok neked és nekünk. Megírnád nekem köszi Ági