Céklás batyu
CÉKLÁS BATYU
Hozzávalók:
Fél kiló cékla
2 evőkanál olívaolaj
1 fej lila hagyma
1,5 evőkanál mustármag
1 evőkanál Sherry ecet (helyette balzsamecetet raktam)
1 csipet cukor
3 ág kakukkfű vagy egy teáskanál szárított
28 dkg leveles tészta
15 dkg lágy kecskesajt (egyszerűen túróval helyettesítettem)
1,5 evőkanál méz
1 db tojás.
Elkészítés:
A céklát alufóliába csomagolva a sütőben kb. másfél óra alatt megsütjük, majd kihűtjük. Ezt akár előző nap is lehet végezni. Meghámozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk.
Serpenyőben olajat forrósítunk. Rátesszük a vékony karikára vágott lilahagymát, megszórjuk a mustármaggal és 5-6 percig pároljuk.
Hozzáadjuk az ecetet, a cukrot, a kakukkfüvet, és nagy lángon, folyamatosan kevergetve 2-3 percig forraljuk. Összekeverjük a céklával és kihűtjük.
A leveles tésztát belisztezett deszkán 3 mm-re nyújtjuk. Négy egyforma kocka alakot vágunk ki belőle.
Közepére teszünk a kecskesajtból, kis mézzel meglocsoljuk. Erre jön a cékla. A tésztát ráhajtjuk, batyut készítünk. A széleit jól lenyomkodjuk, akár villával is rásegíthetünk. Megkenjük felvert tojással. Ha volt leeső tésztadarab, kidíszíthetjük vele.
Sütőpapírral bélelt tepsire téve forró sütőben szép barnára sütjük.
Salátával, párolt zöldségekkel igazán finom vacsora!
Az „eredeti” recept a TV paprika magazinban jelent meg, a receptet elkészítette és a fotót küldte: Gonda Jánosné (Gondaanyu), Érsekhalma.
|