Húsvéti fonott kalács túróval, párolt sonkával
HÚSVÉTI FONOTT KALÁCS TÚRÓVAL, PÁROLT SONKÁVAL
Hozzávalók:
Tészta:
2 kocka élesztő (kb. 8 dkg)
2 dl langyos víz a kovászhoz + 2 dl langyos víz a tésztához
1 kávés kanál cukor a kovászhoz
1 kávés kanál Liszt a kovászhoz + kb. 1,3 vagy 1,4 kg Liszt
1 evőkanál só
1 púpos evőkanál zsír
2 dl langyos tej
1 db tojás.
Kenéshez: 15 dkg margarin.
Töltelék:
1 kg túró
10 dkg párolt sonka kis kockákra vágva
10 dkg kockákra vágott szalonna pirítva
3 evőkanál gríz
1 evőkanál só
1 db tojás.
Kenéshez: 3 tojássárgája és pici tej keverékével.
Szóráshoz szezámmag.
Elkészítés:
A 2 dl langyos vizet, a cukrot, egy evőkanál lisztet és az élesztőt elkeverjük, és langyos helyen megvárjuk, míg megkel az élesztő.
Addig egy nagyobb tálba beletesszük a többi hozzávalót. A lisztből kb. 70 dkg tegyünk, és ha már megkelt az élesztő beleöntjük és utána adagoljuk hozzá a többi lisztet, míg nem kapunk szép, lágy tésztát.
A tésztát duplájára kelesztjük. Közben felolvasztjuk a margarint és sima masszává keverjük a tölteléket.
A megkelt tésztát 9 egyenlő részre osztjuk. Kinyújtjuk téglalap alakúra. Megkenjük olvasztott margarinnal. Majd lekenjük a töltelékkel. Felcsavarjuk roládnak. Három roládból fonatos kalácsot fonunk. Lekenjük tojással. Megszórjuk szezámmaggal. 200 C fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük, míg szép pirosak nem lesznek.
Még melegen letakarjuk nedves konyharuhával.
Újhagymával lehet tálalni, vagy joghurttal.
A receptet, fotókat küldte: Szabó Mónika, Becse, Vajdaság.
|