Kelt hájas kifli
KELT HÁJASKIFLI
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 evőkanál tejföl
1db tojás
2 dkg élesztő 1 dl langyos cukros tejben felfuttatva
Só
Kevés tej
25 dkg háj.
Töltelék:
Lekvár, darált dió, darált mák.
Elkészítés:
A hájat jól beáztatjuk ecetes vízbe, az elveszi a szagát. A kemény hártyáját lehúzzuk, majd húsdarálón ledaráljuk.
A tészta hozzávalóiból a háj kivételével és plusz tejjel rétestészta keménységű tésztát dagasztunk, tehát inkább puha legyen, ne kemény. Ha kész, kinyújtjuk, rákenjük a háj harmadát. Feltekerjük, mint a mákos kalácsot, kicsit lelapogatjuk és kettéhajtjuk. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, 20-30 perces pihentetéssel közben.
Tehát háromszorra kenjük rá a hájat, és háromszor is hajtogatjuk meg. A harmadik hajtás után is pihen a tészta. Végül kinyújtjuk, kockákra vágjuk és megtöltjük.
Saját tapasztalatom, hogy a csücskösre hajtott szebben kinyílik, illetve anyukám mindig azt tanította, hogy a nyílással befele kell betenni a sütőbe, úgy lesz szép réteges.
Azért szeretem ezt a receptet, mert nem az a zsíros kalács lesz belőle. Ez kívül ropogós, belül omlós puha!
A receptet, fotó küldte: Gonda Jánosné, Marika (Gondaanyu), Érsekhalma.
|
dagasztás után miért nem kell megkeleszteni