Pita kenyér
PITA KENYÉR
Hozzávalók:
Tészta:
3 dl langyos víz
2 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
50 dkg liszt, lehet Graham liszt is
1 teáskanál cukor
3 dkg élesztő.
Elkészítés:
A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztunk, majd hagyjuk duplájára kelni. Kelés után 12 egyforma részre osztjuk, kis pogácsákat gömbölyítünk belőlük, és hagyjuk őket 10 percig pihenni. Kerek kis lapocskákat nyújtunk belőlük, és ismét hagyjuk 30 percig pihenni. A sütőt előmelegítjük. Lehet rácson is, vagy sütőlapon is sütni, pár perc alatt készre sülnek. Amikor szépen felpúposodik a tészta, akkor kész.
Felhasználható mindennel és mindenhogyan, ki hogyan szereti. Mártogatósnak, gyrosnak, vagy tekercsnek is felhasználhatjuk. Ha tekercsnek készül, akkor vékonyabbra nyújtsuk a tésztát, vaslapon, vagy jófajta vas serpenyőben, nyílt láng felett süssük meg a lapokat. Sütés után nedves konyharuhával takarjuk le, így nem száradnak ki, és szépen lehet majd tekerni.
Ötletek:
Tölthetjük bármilyen ízesítésű sült húsokkal, salátákkal, és öntetet kínáljunk hozzá.
Lehet úgy is tálalni, hogy mindent, a húsokat, zöldségeket, salátákat és az öntetet az asztalra készítjük, és mindenki elkészíti magának úgy, ahogy akarja.
Öntet:
2 pohár joghurt
Csipet só, frissen őrölt bors
1 gerezd zúzott fokhagyma
Citromlé, ízlés szerint
Apróra vágott petrezselyemzöld, korianderzöld
Apróra vágott chili, aki szereti
Lilahagyma vékonyra karikázva.
Az alap recept Limaráé, Babette készítette el és fotózta.
|
Köszönöm, meg fogom sütni!
Kedves Erika, jó étvágyat kívánok hozzá:) Gyöngyi (a szerk.)