Levesek : Citromos zöldségleves sonkagaluskával |
Citromos zöldségleves sonkagaluskával
CITROMOS ZÖLDSÉGLEVES SONKAGALUSKÁVAL
Hozzávalók:
1 kisebb fej vöröshagyma
Sárgarépa, fehér répa, zöldborsó, karfiol, kelkáposzta – tulajdonképpen, ami van a hűtőben
Kevés olaj, vagy vaj
Só, frissen őrölt bors, 1-2 kávéskanál cukor
1-2 db leves kocka
Habarás:
2 dl tejföl
2 evőkanál mustár (Dijoni mustár, ezzel lesz igazán pikáns)
1 púpozott evőkanál liszt.
Ízesítés:
Fél citrom leve
Fél csomag petrezselyemzöld.
Sonkagaluska:
Kb. 1 dl tej
1 tojássárgája
10 dkg főtt, füstölt tarja
4 evőkanál liszt
1 kisebb fej vöröshagyma
1 kávéskanál só.
Elkészítés:
A leveshez az apró kockákra vágott vöröshagymát megfuttatjuk egy kevés olajon, vagy vajon, rádobjuk a felvágott zöldségeket, kissé pirítjuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Beletesszük a leveskockákat, a fűszereket. A zöldségeket roppanósra főzzük, elég 10-15 perc, de ez ízlés kérdése.
Sonkagaluska: 1 liter vizet felteszünk forrni, megsózzuk. A tejet (ezzel óvatosan kell bánni, az 1 dl soknak bizonyult, így liszttel pótoltam), a tojássárgáját, a nagyon apróra vágott tarját, a reszelt hagymát, a lisztet és sót összekeverjük. Kést kiskanál segítségével galuskákat formázunk, mehet a csendesen forrdogáló vízbe. Hagyjuk pár percig főni, majd leszűrjük.
A tejfölt, a mustárt, a lisztet elkeverjük és behabarjuk a levest. A végén a fél citrom levét is belefacsarjuk. A levest utóízesítjük, ha szükséges, végül apróra vágott friss petrezselyemzölddel megszórjuk.
A tejes galuska és a citromos lágy leves együtt nagyon finom!
A receptet, fotót küldte: Babette.
|