Rozsos bucik
ROZSOS BUCIK
Hozzávalók:
50 dkg BL 80-as liszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
Kb. 3 dl víz (lehet vegyesen tejjel, ki, hogy szereti)
1 kávéskanál cukor
2 dkg élesztő
2 teáskanál só
2 evőkanál olaj
1 késhegynyi aszkorbinsav.
Elkészítés:
Az élesztőt a folyadékkal, a cukorral és kb. a fele liszttel (a kimért 60 dkg mennyiségű liszt keverékéből) jó alaposan elkeverjük, és meleg helyen felfuttatjuk. Amikor szép bugyborékos, és magasra feljön akkor dagasztógépbe, vagy a kenyérsütő üstjébe öntjük és a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk. (Kézzel is dagaszthatjuk!)
Kétfelé vesszük a tésztát, kis gömböcöket formázunk, és két db tálba pld. gulyásleveses tálba (vagy kendővel bélelt kenyeres kosárba) tesszük „varrattal” lefelé, letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Lehet egyszerűen sütőpapírral bélelt tepsibe is tenni (varratokkal lefelé), letakarni, és így keleszteni a duplájára.
Ha szépen megkeltek, éles pengével néhány helyen bevágjuk, hagyjuk 15 percet pihenni, míg a vágások kicsit szétnyílnak, ez alatt a sütőt is felfűthetjük.
Ha sütőzacskóban sütjük, vizet spriccelünk a zacskó tetejébe, ha nagy jénai tálban, akkor a tál tetejének a belsejét spricceljük meg vízzel, és mehet a forró sütőbe. Szép pirosra, ropogósra sütjük.
Süthetjük négyszögletes sütő-tepsiben (sütőzacskóban), vagy pld. Tupper –es sütő-dobozban is, aminek van teteje.
Magokkal is megszórhatjuk, vagy akár a nyers tésztába is beledagaszthatjuk.
A receptet, fotókat Babette küldte.
|