Levesek : Töltelék - vasárnapi húslevesbe |
Töltelék - vasárnapi húslevesbe
TÖLTELÉK VASÁRNAPI HÚSLEVESBE
Hozzávalók:
Az alap:
3 db tojás
3 szelet szikkadt kenyér, vagy 4-5 db zsemle (attól függően, mekkorák)
1 kis fej vörös hagyma
Kb. 1 evőkanál zsiradék
1 nagy csokor petrezselyemzöld
Só, bors, őrölt piros paprika, ételízesítő
1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint).
Tehetünk még hozzá:
Apróra vágott párolt gomba, vagy
Csirkemáj elkaparva
Mindenféle zöld fűszer (lehetőleg friss): Lestyán, kapor, zsálya, zöldhagyma.
Elkészítés:
A szikkadt kenyérszeleteket vízbe, vagy tejbe áztatjuk, jól kinyomkodjuk, egy nagyobb tálba helyezzük. Hozzáadjuk a tojásokat.
A hagymát apróra vágjuk, olajon, vagy zsíron megfonnyasztjuk, mehet a kenyérhez. Ha májat, gombát is szeretnénk a töltelékbe, azt aprítás után a hagymával együtt pirítsuk pár percig. A petrezselyemzöldet a többi zöldfűszerrel együtt felaprítjuk. Sóval, frissen őrölt borssal, őrölt pirospaprikával és ételízesítővel ízesítjük. Végül az egészet összekeverjük, és megkóstoljuk.
Folpackot kiterítünk egy vágódeszkára és hosszúkás kis rudakat formázunk, betekerjük, két végét elkötjük. Mehet a levesbe a főzés befejezése előtt 1-1,5 órával, attól függően, milyen húsból készítettük a húslevesünket.
A levest készíthetjük szokásos módon „hétköznapi” vasárnap aprólékból, ünnepeken egész csirkéből, tyúkból, marhából, disznóból.
Az így elkészített töltelék nem esik szét, nem szakad ki. Időközönként óvatosan forgassuk meg, hogy mindkét oldala megfőjön. Tálaljuk felszeletelve a főtt húsok és zöldségek mellé a leves után. Igazi laktató második fogás így együtt. Ja és garantáltan elfogy a főtt hús is.
Kínálhatjuk levesbetétnek is, vagy például sóskamártás mellé egészben, vagy sütőben sütve, vagy serpenyőben, olajban sütve, ezt „lábatlannak” hívják. Ha sütjük, természetesen nem kell a fólia, és nem kell megfőzni!
A receptet, fotókat küldte: Babett,
|
Borsodban ettem ilyen tölteléket húslevesben, és nagyon ízlett! Most már én is elkészítem majd. Köszi a receptet Gyöngyike!