Zserbó kocka
ZSERBÓ KOCKA
Hozzávalók:
Tészta: 35 dkg liszt
1 db tojás
5 dkg cukor
20 dkg margarin, vagy 15 dkg zsír
1 dl tej
1 dkg élesztő
Késhegynyi sütőpor Késhegynyi só.
Töltelék: 40 dkg darált dió
40 dkg kristálycukor
1 üveg házi lekvár (7 dl-es üveg).
Csokimáz:
10 dkg főzőcsokoládé 3 evőkanál cukor
6 dkg margarin 3 evőkanál tej.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 4 részre osztjuk. Az élesztőt nem kell külön keleszteni.
A tepsit kikenjük zsiradékkal, és belisztezzük. A tésztát kinyújtjuk nyújtófával tepsi nagyságúra. Nyújtófa segítségével bele tesszük az első tésztát a tepsibe, megkenjük házi lekvárral és megszórjuk dió és cukor keverékkel. A következő tésztát is kinyújtjuk, a tepsibe tesszük, és ugyanúgy megszórjuk dió-cukor keverékkel. Ezt a rétegezést folytatjuk, míg elfogynak a hozzávalók. Az utolsó tésztalap tetejére már nem szórunk semmit, megszurkáljuk kicsit villával. Az összeállított süteményt előmelegített, 180 C fokos sütőben addig sütjük, míg szép színt kap.
Ha kész, még egyben hagyjuk hűlni. Végül leöntjük a csokoládémázzal.
Csokoládémáz: A hozzávalókat lassú tűzön felolvasztjuk, majd folyós állapotban a kész sütire öntjük. Hagyjuk jól megdermedni, és máris szeletelhető. Nagyon jó recept, mert nem kell sokat várni a szeleteléssel!
A képeken látható adag másfélszeres, mert nagyobb (30x40 cm) tepsiben készítettem.
A recepteket, fotókat küldte: Szabó Mónika, Becse, Vajdaság.
|
Na ez A ZSERBÓ! Sok töltelék, vékony tészta! Nagyon guszta!!