Zsemlegombóc
ZSEMLEGOMBÓC
(10 db gombóc)
Hozzávalók:
2 db szikkadt zsemle
1 db tojás
Kb. 1 dl tej
Liszt (kb. 4-5 evőkanálnyi)
2 evőkanál vaj
Só.
Elkészítés:
A zsemléket kisebb kockákra vágjuk, és két részletben a vajon megpirítjuk. Tálba tesszük, ráöntjük a tejet, és hagyjuk pihenni 15 percet. Ezután a tojást elkeverjük 2 csipet sóval, hozzáadjuk a zsemlekockákhoz, és hozzákeverünk annyi lisztet, hogy jól formázható masszát kapjunk. Vizes kézzel gombócokat formázunk.
Sós, forrásban lévő vízbe tesszük, és kb. 5 perc alatt készre főzzük. Végül leszűrjük.
Vadas és mártásos húsokhoz kínáljuk köretként.
Általában az a szabály, hogy egy személyre 1 zsemlét, fél tojást, fél dl tejet számolunk, de ez természetesen kapacitás kérdése, ki mennyit akar enni.
|
NAGYON FINONAK LATSZIK KIPROBALOM MINNEL ELOBB .