Céklalekvár
CÉKLALEKVÁR
Hozzávalók:
50-60 dkg cékla
1 dl vörösbor ecet
4 dl almalé
4-5 szem szegfűszeg
1 darabka egész fahéj
1 kiskanál őrölt köménymag
2 db babérlevél
1 db nagy alma
20 dkg cukor
1 csomag lekvárzselésítő 3:1
Elkészítés:
Mossuk meg a céklát és főzzük meg. Amikor megfőtt húzzuk le a héját és reszeljük le az almával együtt.
Adjuk hozzá a fűszereket és a többi hozzávalót a cukor és zselésítőn kívül.
Közepes lángon kb. 10 percig főzzük, majd tegyük hozzá cukrot és a zselésítőt.
Forraljuk még 5-6 percig, majd kis üvegekbe töltjük. Pár percre állítsuk fejre, majd mehet a polcra.
Én kis cserép köcsögbe töltöttem, és ebből rövid időn belül el is fogyott.
Sült húshoz nagyon jó, de kiskanállal szólóban is finom eleszegetni.
A receptet, fotókat küldte: Szem Lászlóné, Rózsika, Bácsbokod.
Ebből a mennyiségből két ilyen kis köcsögnyi céklalekvárt kapunk: 
|
Kenérre kenve is finom, mint más lekvár?