Sajtos, sonkás napraforgó
SAJTOS, SONKÁS NAPRAFORGÓ
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 db tojás
14 dkg joghurt
3 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
Kb. 1,8 dl víz
1 csomag élesztő (50 g)
1 kávéskanál cukor
1,5 dl tej
5 dkg olvasztott margarin
A kenéshez 1 db tojás.
A szóráshoz szezámmag, napraforgómag, vagy lenmag.
A szóráshoz reszelt sajt.
A sonkás változathoz 10 dkg reszelt gépsonka.
Elkészítés:
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben mélyedést készítünk és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a sót, a joghurtot, a tojást és langyos vízzel lágy tésztát dagasztunk. Legalább 30 percig kelesztjük, amíg duplájára kel.
Ha megkelt a tészta, 4 egyenlő részre vágjuk, és kis cipókat gyúrunk belőlük.
Mind a négyből kb. 25 cm es átmérőjű, 2-3 mm vastagságú kerek lapot nyújtunk, Egyiket megkenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk reszelt sajttal, vagy sonkával. Rátesszük a egy másik lapot és a közepét kijelöljük egy lisztbe mártott pohárral, majd cikkekre a vágjuk a tésztát. Vajazott, lisztezett tepsi középre tesszük a kör alakú középső tésztát, utána a cikkeket megtekerjük, és szépen sorjában, kör alakot formázva elrendezzük a tepsin. Ha kész, lekenjük felvert tojással és meg lehet szórni sajttal. A közepre napraforgómagot, lenmagot, vagy szezámmagot lehet szórni. A másik két tésztalapot is ugyanígy készítjük el, így 2 db napraforgót készíthetünk.
Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 15 - 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
A receptet, fotókat küldte: Szem Lászlóné, Rózsika, Bácsbokod.
Szabó Mónika is elkészítette, és fotózott is, mutatom:
|
Egyik szebb, mint a másik!!