Kakaós kalács
KAKAÓS KALÁCS
Hozzávalók:
Kb. 80-90 dkg liszt
1 kocka élesztő (5 dkg)
3,5 dl tej
3 evőkanál cukor + a szóráshoz
3 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
4 evőkanál kakaópor
15 dkg zsír
Kb. 10 dkg margarin
20 dkg mazsola
Langyos víz amennyit felvesz.
Elkészítés:
Az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk 2 dl tejben 1 evőkanál liszttel és 1 kiskanál cukorral.
Egy keverőtálba tesszük a fele lisztet, tojássárgáját, a zsírt, a citrom reszelt héját, 1,5 dl tejet és a 3 kanál cukrot. Amikor felfutott az élesztőnk a tálba öntjük, és a többi hozzávalóval jól összekeverjük. Lassan adagoljuk hozzá a többi lisztet. Ha kicsit kemény lenne a tészta adunk hozzá még 1-2 dl vizet. Jól eldolgozzuk. A kész tésztát két részre osztjuk, az egyik tésztába beledolgozunk még 4 evőkanál kakaóport, és ezt is két részre osztjuk. A világos tésztánkat is kettőbe vágjuk. Így lesz 2 kakaós, és 2 fehér tésztánk. Hagyjuk őket pihenni kb.10percig.
Pihenés után kinyújtjuk a tésztákat, kicsit nagyobbra, mint egy palacsintasütő. A világos tésztákat külön-külön megkenjük olvasztott margarinnal, majd rájuk fektetünk 1-1 kakaós tésztát. Először kinyújtjuk téglalap alakúra az egyik tésztánkat. Megszórjuk bőven kristálycukorral, majd mazsolával. Felsodorjuk, és fonatos kalácsnak összefonjuk. Ugyan így járunk el a másik tésztával is.
A tetejét nem kell megkenni semmivel. Olajjal vagy margarinnal kikent tepsibe rakjuk, és kb. még 40-50 percig hagyjuk kelni. Végül 200 C fokos sütőben sütjük 30 percig, míg szépen meg nem pirosodnak.
Receptet, fotókat küldte: Szabó Mónika, Becse, Vajdaság
Vissza
|
Nagyon finom ajalom mindenkinek Koszi Dicseretremelto Gyongyi es Moni Kelimes Karacsont es meg sok ficsi szutemenyeket recepteit varom Icu