Sonkás galuska
SONKÁS GALUSKA
Hozzávalók:
40 dkg liszt
20 dkg sonka (pulykasonka, vagy ami van otthon)
2 db tojás
1 teáskanál só
Frissen őrölt bors
Kb. 2,5 dl tej
2 db füstölthúslé kocka.
A tálaláshoz:
Reszelt sajt
Tejföl, vagy ketchup.
Elkészítés:
Egy keverőtálba kimérjük a lisztet. Egy nagy fazék vizet odateszünk forrni.. A sonkát ledaráljuk. A tojásokat elhabarjuk a sóval, borssal, majd hozzáöntünk 2 dl tejet. A sonkát a liszthez keverjük, hozzáadjuk a tejes tojást és galuska keménységű tésztát keverünk. Ha szükséges, adunk még hozzá tejet.
Eddigre felforrt a víz, sózzuk, és a forrásba lévő vízbe szaggatjuk ki a galuskákat. Néha megkeverjük, ha újra felforrt a víz, és a galuskák feljöttek a víz tetejére, még kicsit főzzük. Végül a galuskákat leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük.
Tálalásnál ízlés szerint tejföllel, vagy ketcuppel meglocsoljuk, és reszelt sajttal meghintjük.
Megjegyzés:
Megspórolunk egy csomó mosogatást, ha a sonkákat késsel vágjuk apróra (nem kell a darálót, vagy robotgépet elővenni, majd elmosogatni!).
A galuska tésztáját épp csak annyira kell összekeverni, hogy ne legyenek liszt-szigetek.
Húsvétkor a sonka főzővízét használhatjuk a galuskák megfőzésére, és a maradék húsvéti sonkát is felhasználhatjuk.
|