Ulla pompás keksze
ULLA POMPÁS KEKSZE
Hozzávalók:
· 30 dkg liszt
· 5 dkg dió
· 1 csipet só
· 20 dkg vaj
· 10 dkg porcukor
· 1 db tojás
· 1 citrom reszelt héja
· 1 db tojássárgája
· 1-2 evőkanál tej.
Elkészítés:
A lisztet, a darált diót egy csipetnyi sóval keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és elmorzsoljuk. (Robotgép késes karjával is készíthetjük.) Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és egy alaposan megmosott citrom reszelt héját is beledolgozzuk. Folpackba csomagolva 45 percig hűvös helyen pihentetjük. Igyekezzünk a tészta összeállításával, épp csak álljon össze, nem szabad órákig gyurmázni.
A tésztát pihentetés után egy enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, és kiszúró formákkal kekszeket szaggatunk, majd tepsikre helyezzük.
Tetejüket megkenjük egy tojássárgája és kevés tej keverékével. (El is hagyható.)
Előmelegített sütőben, 200 C fokon, alsó-felső állásnál, kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. A sütőfolyamatot ellenőrizzük, minden sütő másképpen süt, figyeljük a barnulási fokot!
A kész kekszeket színes cukormázzal díszíthetjük. Jól záródó fémdobozban, sütőpapírokkal elválasztva tároljuk.
A képen néhány kekszet csoki krémmel ragasztottam össze.
Sokáig elálló, finom teasütemény.
Vissza
|