Levesben főtt töltött-sült tyúk
LEVESBEN FŐTT TÖLTÖTT-SÜLT TYÚK
Hozzávalók:
1 db fiatal tyúk (kb. 1,5 kg) májával együtt
1 evőkanálnyi margarin
1 nagyobb fej vöröshagyma
15 dkg gomba
2-3 db szikkadt zsemle
2 db tojás
1 kis csokor petrezselyemzöld
Leveszöldség: 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, negyed zeller, 1 kisebb fej karalábé, 1 kelkáposztalevél (feltekerve, cérnával összekötve), 1 fej vöröshagyma egészben, héjával együtt, 2 gerezd fokhagyma, 10 szem egész bors.
Só, frissen őrölt bors, majoranna, Vegeta, grill fűszerkeverék.
Elkészítés:
A tyúkot megmossuk, zsírzóját kivágjuk, a szárnyak csücskeit levágjuk, hasüregét fél órára besózzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, az egyik hagymát finomra vágjuk. A zsemléket felkockázzuk, vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk.
A töltelékhez a vajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük a megmosott, felaprózott gombát, sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk és hagyjuk kihűlni, majd keverőtálba tesszük. Hozzákeverjük a hártyáitól megtisztított és elkapart májat, a kifacsart zsemléket, a tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet és fűszerezzük (só, frissen őrölt bors, majoranna, Vegeta fűszerkeverék), jól összedolgozzuk, majd nem túl szorosan a tyúk fellazított mellbőre alá és a hasüregébe töltjük, a nyílásokat szorosan összevarrjuk, lábakat összekötözzük. (Ha a töltelék híg lenne, némi zsemlemorzsával segíthetünk rajta).
A megtöltött tyúkot egy jókora fazékba tesszük, forró vízzel felöntjük úgy, hogy bőségesen ellepje. Ha felforrt, lehabozzuk, enyhén sózzuk és a tyúk mellé rakjuk a megtisztított, hasábokra vágott zöldségeket, a megmosott, de héjas vöröshagymát és a teatojásba zárt fokhagymagerezdeket és egész borsot. A tüzet mérsékeljük, és csendes lángon, fedő nélkül, gyöngyöző forrással félpuhára fűzzük a tyúkot.
Egy olajozott, magasfalú tepsibe fektetjük a tyúkot, óvatosan, hogy a bőre ne sérüljön. (Hasábokra vágott újburgonyát, vagy picit héjában előfőzött, majd hámozott, hasábokra vágott burgonyát tehetünk mellé), az egészet megsózzuk, grill fűszerkeverékkel meghintjük, kevés olajjal meglocsolgatjuk, és előmelegített sütőben, 200 C fokon addig sütjük, míg a tyúk szép piros lesz, a burgonya pedig puhára-sárgára sül (25-30 perc).
Süthetjük úgy is, hogy fél dl sört elkeverünk 1 evőkanálnyi mézzel, és ezzel kenegetjük a tyúkot sülés közben.
Szeletelés előtt hagyjuk 10 percig pihenni, így a töltelék is szebben szeletelhető.
Tálalhatjuk melegen, sült burgonyával (amit mellette sütöttünk), savanyúsággal, vagy burgonyapürével és valamilyen befőttel (szilva, alma, körte stb.). Hidegen salátákkal is finom.
Praktikus, mert nem csak egy sültet kapunk körettel, hanem egy finom levest is, remek vendégváró, és nem kell sokat mosogatni sem!
Megjegyzés: Ha hideg vízzel öntjük fel a tyúkot, a leves lesz ízletesebb, ha forróval, akkor a hús. A töltelékbe tehetünk 1-2 kemény tojást is, a gombát elhagyhatjuk, lehet variálni. Sütés közben, ha a szárnyvégek, combvégek előbb pirulnának, alufóliával betekerhetjük őket.
Vissza
|
Kedves Gyöngyi !
Nagyon régóta próbálom a töltött csirkének ezt a főtt-sült változatát elkészíteni ,persze úgy ahogy jó 50 -éve a Nagymamám varázsolta a család nagy örömére ,persze csak ünnepi alkalmakkor mert munka-és idő igényes.
Volt már egy-két próbálkozásom ami elvette a kedvem ,mert miután a levesbe félpuhára főztem majd megsütöttem ,az íze messze elmaradt attól amit vártunk!
Talán a csirkét töltelék nélkül kellene kicsit főzni,mert a töltelékből a jellegzetesen finom ízek nem tudnak kiázni.?Miközben ilyesmin studírozok olvasgatom a receptjeidet és érezni a részleteken hogy profi vagy a konyhában,javarészét meg is csináltad,tehát megkérdezhetlek hogy Nálad nem volt tapasztalható az ízek kiázása ?
elismeréssel üdvözöllek Beppi
Kedves Beppi! Hidd el, nekem sem sikerül mindig minden tökéletesre, de soha nem adom fel, és kétszer nem követem el ugyanazt a hibát. Javaslom, hogy fűszerezd erőteljesebben a tölteléked, használj több zöldséget és kevesebb vizet, így biztos finom ízű csirke lesz a végeredmény. Még egy fontos: én mindig mindent megkóstolok. Volt egy barátnőm, aki soha nem kóstolt - lutrira ment. Én kóstolok, és így tudok korrigálni, jól beállítani a fűszerezést. Köszönöm az elismerést az oldallal kapcsolatban, jól esett:)
Sok sikert kívánok, jó sütést főzést, üdvözlettel: Gyöngyi