Ünnepi torta
ÜNNEPI TORTA
Hozzávalók:
Tészta:
10 db tojás
10 evőkanál cukor
3 csomag vaníliás puding
5 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor.
I. Töltelék:
25 dkg darált dió
3 dl tej
4 evőkanál cukor
4 dkg főzőcsokoládé
10 dkg porcukor
15-20 dkg háztartási keksz (hogy a krém elég sűrű legyen)
12,5 dkg margarin.
II. Krém:
3 csomag vaníliás pudingpor
1 l tej
25 dkg margarin
25 dkg tejpor
3 evőkanál étkezési keményítő
10 evőkanál cukor.
Tetejére: baracklekvár, fondan massza.
A cukrot kikeverjük a tojássárgájával. Hozzáadjuk a lisztet, a pudingport, és a sütőport. Összekeverjük és óvatosan hozzákeverni a tojásfehérje felvert habját. Margarinozott, lisztezett, 26cm átmérőjű tortaformában készre sütjük (tűpróba). Amikor kihűl, három egyenlő részre osztjuk.
Először a Krémet készítjük el. A pudingot, az étkezési keményítőt, és a cukrot kikeverjük pici tejjel, és megfőzzük a többi a tejben. Amikor kihűlt, kikeverjük a margarinnal. Végül hozzákeverjük a tejport is.
A töltelékhez a diót megpároljuk a tejben, amihez hozzáadunk 4 evőkanál cukrot. Amikor a cukor elolvad, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a csokoládét és a tört kekszet. Amikor kihűlt a massza, kikeverjük a margarinnal.
Fondan:
1 evőkanál zselatin
4 evőkanál hideg víz
3 dkg margarin, vagy vaj
1,2 dl növényi szirup, vagy 1,2 dl növényi cukor (fruktóz) – én ezt használtam
80-90 dkg porcukor.
A zselatint és a vizet összekeverjük, és lassú tűzön felolvasztjuk. Hozzáadjuk a margarint és addig keverjük, míg el nem olvad. Hozzáadjuk a növényi cukrot (fruktózt), és elkeverjük. Kb. fél kg porcukrot egy mély edénybe tesszük, hozzáöntjük a zselatinos masszát. Kanállal kevergetjük, és lassan adagoljuk hozzá a többi porcukrot. Egy porcukorral megszórt munkalapra tesszük, és addig gyúrjuk és adagolni a porcukrot, míg már nem ragad a kezünkhöz, és egy gyurmaszerű masszát nem kapunk. Ez a fondan massza elegendő egy nagyobb torta bevonásához és még néhány dísz készítéséhez is.
A színezéshez arany ehető csillámport oldjunk fel nagyon pici iható alkoholban, és egy kis ecsettel (iskolai ecset) vigyük fel.
Rétegezés: Piskóta, I. Töltelék, II. Krém, Piskóta, I. Töltelék, II. Krém, Piskóta. Körbekenjük vékonyan baracklekvárral, majd bevonjuk fondan masszával. Aki nem szereti a fondant, az díszítheti tejszínhabporból készült habbal is. Akkor nem szükséges bekenni lekvárral.
A receptet, fotókat küldte: Szabó Mónika, Becse, Vajdaság.
|