Levesek : Nyári zöldségleves húsgombóccal |
Nyári zöldségleves húsgombóccal
NYÁRI ZÖLDSÉGLEVES HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
2 db karalábé
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
10 dkg gomba
2 kisebb fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj (vaj)
Fél csomó petrezselyemzöld
1 púpozott evőkanál liszt
Só
1 teáskanál majoranna (vagy friss, ha van)
1 marhahús-leveskocka.
Húsgombóc:
25 dkg darált sertéshús (lapocka, vagy sertéscomb)
1 db szikkadt zsemle
1 db tojás
Só, frissen őrölt bors, Vegeta fűszerkeverék
Fél csomag petrezselyemzöld.
Elkészítés:
A répákat, a karalábét megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk. A gombát folyóvíz alatt gyorsan megmossuk, szintén felkockázzuk.
A hagymát apró kockákra vágjuk, az olajon megfuttatjuk. A felét félretesszük a húsgombócokhoz. A maradékra rádobjuk a kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, gombát, kissé megdinszteljük, majd meghintjük liszttel. Kicsit lepirítjuk, és felöntjük 1,5 liter forró vízzel. Hozzáadjuk a kockázott karalábét. Sózzuk, ízesítjük egy húsleveskockával és csendes lángon főzzük.
Közben elkészítjük a gombócokat: A zsemlét felkockázzuk, vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Egy keverőtálba tesszük a darált húst, a maradék kihűlt dinsztelt hagymát, a kinyomkodott zsemlét, a tojást, az apróra vágott fél csomag petrezselyemzöldet. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, kevés majorannával, Vegeta fűszerkeverékkel.
Vizes kézzel mini gombócokat formázunk a masszából, majd a már majdnem kész levesben kifőzzük. Ha a húsgombócok feljöttek a leves tetejére, még további 2-3 percig főzzük, végül meghintjük a maradék fél csomó petrezselyemzölddel és már nem főzzük tovább.
Figyeljünk az időzítésre, a zöldségeket ne főzzük szét, gyorsan elkészíthető leves. Langyosan tálalva is finom könnyű, nyári leves. Aki akar, főzhet mellé külön valamilyen tésztabetétet is.
Vissza
|