Női keblek
NŐI KEBLEK
(Csak elsőre tűnik bonyolultnak a recept, Marika 3. ünnepi tortája!)
Hozzávalók:
Márványos piskóta:
375 g simaliszt
1 csomag sütőpor
6 db tojás
2 csomag vaníliás cukor
360 g kristálycukor
225 ml olaj
150 ml forró víz
3 evőkanál kakaópor.
A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a vaníliás és kristálycukorral. Apránként hozzáadjuk a vizet és olajat. A tojások habját felverjük. A sárgájás masszához keverjük a hab kb. felét és a sütőporral elkevert lisztet. Az egészet jól kikeverjük, aztán a maradék habot óvatosan belekeverjük. A tészta 1/3-ba keverjük a kakaóport. A tortaformát kikenjük, lisztezzük. Formánk közepébe teszünk 1 evőkanál kakaós tésztát, ennek közepébe 2 evőkanál fehér tésztát. A fehér tészta közepére megint 1 evőkanál kakaós tésztát teszünk. Ezt így folytatjuk, míg tartanak a masszák. A lényeg, hogy mindig középre tegyük a masszákat. Nem kell igazgatni, a tészta igazítja magát. Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon tűpróbáig. Még forrón kifordítjuk a formából.
Piskóta:
5 db tojás
200 g cukor
200 g liszt
5 evőkanál víz
Negyed csomag sütőpor.
Hagyományos módon piskótatésztát készítünk, megsütjük. Mindkét piskótát nagy szívformában sütöttem (29,5x34 cm).
Hamis párizsi krém:
525 g kristálycukor
375 ml tejszín (én Hulalát használtam)
3 db tojás sárgája
150 g kakaópor
225 g CERA (nálunk kapható növényi zsiradék 250 g-os kiszerelésben, a margarinoknál árulják)
375 g vaj vagy margarin
1 evőkanál rum (vagy rumaroma).
A tejszínt, tojássárgáját, cukrot felolvasztjuk, de nem forraljuk. Levesszük a tűzről és beleszitáljuk a kakaóport, jól elkeverjük, aztán belekeverjük a Cerát. Addig keverjük, míg a Cera el nem olvad, és az egész jól összeáll. Hűtőbe tesszük. Másnap alaposan kikeverjük a vajjal és kevéske rummal ízesítjük.
Straciatella krém:
5 dl fehérjogurt, vagy tejföl
5 dl tejszín (Hulala)
4 csomag vaníliás cukor
2 csomag vaníliás főzés nélküli pudingpor
10 dkg főzőcsoki
1 Margot csoki (10 dkg, nálunk kapható szójás-kókuszos szelet csokibevonattal)
A jogurtot, tejszínt, vaníliás cukrot, pudingport alaposan kikeverjük. A csokikat nagyon apró kockára metéljük, és a krémhez keverjük.
Összeállítás:
A márványos piskótát vízszintesen kétfelé vágtam. Az alsó lapot megkentem a párizsi krémmel (a maradék krémet felhasználjuk majd a torta bevonásánál). Erre jött a sima piskóta, aminek a magasságából levágtam, hogy egyenes legyen a teteje. Ezt kentem meg a straciatella krémmel. Erre jön a márványos piskóta másik fele.
Az egész tortát lekentem a maradék párizsi krémmel. A sima piskótáról levágott tésztát és darált háztartási kekszet, meg egy kevés straciatellás krémet összegyúrtam, hogy a melleket meg tudjam belőle formálni. Persze a melleket is le kell kenni a párizsi krémmel. Erre azért van szükség, hogy a fondant jobban tapadjon a tortára, ne csúszkálhasson rajta. Végül mehet a hűtőbe egy éjszakára.
Egy adag fondantot csináltam (recept a Fehér kókusztortánál, csak most nem tettem bele kakaót, hanem 3 db 2 az 1-ben instant kávéport). Másnap kinyújtjuk a fondant, bevonjuk vele a tortát. Kézzel eligazgatjuk, a maradékot az alján levágjuk. Egyszerű vajkrémmel (10 dkg margarin, 10 dkg porcukor simára keverve) díszítettem.
A fondant lehetőség szerint még előző nap készítsük el, mert jó, ha pihen egy éjszakát.
Hozzávalók:
6 evőkanál víz
1 evőkanál őrölt zselatin (8-10 g)
2 evőkanál méz
1 evőkanál margarin
3 csomag 2 az 1-ben instant kávépor
Kb. 90-100 dkg porcukor.
Átszitáljuk a porcukrot és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele. A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint, majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak és elkeveredjenek egymással.
A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük. Itt tehetünk bele tetszés szerint mandulaaromát, ételfestéket. Én itt tettem bele 3 csomag 2 az 1-ben instant kávéport.
Ezután kis adagokban adagoljuk hozzá a porcukrot. Ha már nem megy fakanállal, kézzel gyúrjuk tovább. De tényleg csak kanalanként adagoljuk a cukrot, és jól gyúrjuk át. Akkor kész, amikor már nem ragacsos, de puha, és sima felülete. Ha megvan az ideális állaga, még néhány percig gyúrjuk. Nekem kb. 90 dkg porcukrot vett fel. Folpackba, majd egy zacskóba tesszük, és minimum 6 órát, de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük.
Felhasználáskor újra átgyúrjuk. Ha keménynek éreznék, margarinos kézzel lágyíthatunk rajta.
Keményítővel meghintett deszkán, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk (kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a tortánk, hogy aztán szépen el tudjuk dolgozni az alját). Sodrófára lazán feltekerjük, és áthelyezzük a tortánkra. Ezután már csak kézzel óvatosan ellapogatjuk, igazgatjuk a fondant.
Turpisság:
Miután férfiember születésnapjára készült, mind a két mellbe tettem egy-egy kupica pálinkát szívószállal. Lehetőleg valamilyen kis üvegcsébe, pohárba tegyük az alkoholt. Ezeket persze jól becsomagoltam Folpackba, hogy ne párologhasson el az alkoholtartalma. Mielőtt megformáztam a melleket, pogácsaszaggatóval megjelöltem az üvegecskék helyét, aztán éles késsel kivágtam a tortából olyan mélységig, hogy szépen elférjen, ne tudjon nagyon mozogni az üvegecske. Itt már szívószálat is állítottam bele. Ezek után álltam neki a mellek formálásának. Miután a tortára került a fondant, a leeső részekből csináltam meg a bimbókat egy kis kakaó hozzáadásával. Csak ezután vágtam méretre a szívószálat, hogy ne lógjon nagyon ki a mellekből.
A receptet, fotókat küldte: Kolarovsky Marika, Marcelháza, Szlovákia.
Vissza
|
Nagyon szép lett a torta. És nagyon tetszik a recept is. Jó ötlet. Üdvözlet.
Szabó Mónika, Becse