Cseresznyés pite
CSERESZNYÉS PITE
Hozzávalók: (3,5 dl-es pohárral mérünk, 3 dl a tiszta mennyiség)
1,5 pohár liszt (BL 80-as)
1 pohár kristálycukor (lehet kevesebb is, ízlés kérdése)
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
2 pohár (2x125gramm) meggyes joghurt
1 db nagyobb tojás
2 evőkanál étolaj, vagy olvasztott vaj
Fél pohár tej
Kb. fél kg magozott cseresznye.
Elkészítés: A cseresznyét bő vízben megmossuk, leszárazzuk, majd tiszta vízbe tesszük, amennyi ellepi. 5 percig állni hagyjuk (ha kukac van benne, ilyenkor kimászik..)Kimagozzuk. Ha olyan édes, mint amivel most dolgoztam, nem csinálunk semmit, ha kevésbé édes, trükközhetünk: megforgatjuk 1-2 evőkanál kristálycukorban, félretesszük.
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. A tojást villával elhabarjuk, hozzáöntjük az olajat, majd a lisztes keverékhez adjuk. A tálba tesszük a joghurtot, a tejet is beleöntjük és gyorsan elkeverjük. (fontos, nem kell agyonkevergetni, csak annyira, hogy ne maradjanak lisztszigetek).
Végül a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (22x32), rátesszük a cseresznyét, és előmelegített sütőben, alsó-felső állásnál, 200 C fokon kb. 35 perc alatt világos pirosra sütjük. A sütőt elzárjuk, nyitott sütőajtónál bent hagyjuk még a tésztát 5 percig pihenni. Ezután kivesszük, a tepsiben hagyjuk kihűlni, kiborítjuk a tepsiből, majd szépen szeletelhetjük. Ha akarjuk, porcukorral is meghinthetjük a tetejét.
Egyszerű, gyorsan elkészíthető finom sütemény.
További részletek itt.
Vissza
|