Fehér kókusztorta
FEHÉR KÓKUSZTORTA
Hozzávalók:
Tészta:
18 db tojás fehérje
18 evőkanál víz
48 dkg kristálycukor
60 dkg kókuszreszelék
9 dkg daraliszt
1 csomag sütőpor.
Krém:
18 db tojás
9 dl tej
9 dkg daraliszt
15 dkg kókuszreszelék
30 dkg vaj (margarin)
24 dkg porcukor.
Valamint:
Ribizli lekvár.
Elkészítés:
A tojások fehérjét a vízzel és cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan hozzákeverjük a kókuszreszeléket, a lisztet és a sütőport. A masszát 3 részre osztjuk és egy nagy 6 cm magas és 29,5 x 34 cm-s, vajazott, lisztezett szívformában sütjük ki egyesével. Előmelegített sütő, 180 C fok, kb. 15 perc, tűpróba. Míg az egyik tésztalap sül, a nyers tésztát tegyük hűtőbe.
Krém:
18 db tojás sárgáját felfőzünk 9 dl tejben 9 dkg daraliszttel és 15 dkg kókuszreszelékkel. 30 dkg vajat kikeverünk 24 dkg porcukorral. Mikor a puding kihűlt, hozzákeverjük a vajat, és jól kikeverjük.
Az alsó tortalapot megkenjük ribizli lekvárral, erre kenjük a krémet, (ínyencek a krémbe is keverhetnek egy kis pikáns lekvárt). A másik tortalappal befedjük, ezután megint krém és a harmadik tortalap. A krémből félreteszünk egy keveset a torta oldalainak és tetejének lekenéséhez (a fondant alá kell valamilyen vajas krém). Ha lekentük a tortánkat kívülről is, mehet a hűtőbe, hogy jól lehűljön a fondannal való bevonás előtt.
Díszítés:
A fondant lehetőség szerint még előző nap készítsük el, mert jó, ha pihen egy éjszakát.
Hozzávalók:
6 evőkanál víz 1 evőkanál őrölt zselatin (8-10 g) 2 evőkanál méz 1 evőkanál margarin Kb. 90-100 dkg porcukor.
Átszitáljuk a porcukrot és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele. A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint, majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak és elkeveredjenek egymással. A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük. Itt tehetünk bele tetszés szerint mandulaaromát, ételfestéket. Én itt tettem bele egy kis kakaót, és 2 az 1-ben kapucsínót. Mivel elég barna lett, legközelebb talán csak a kapucsínót teszem bele. Azután kis adagokban adagoljuk hozzá a porcukrot. Ha már nem megy fakanállal, kézzel gyúrjuk tovább. De tényleg csak kanalanként adagoljuk a cukrot, és jól gyúrjuk át. Akkor kész, amikor már nem ragacsos, de puha, és sima felülete. Ha megvan az ideális állaga, még néhány percig gyúrjuk. Nekem kb. 90 dkg porcukrot vett fel. Folpackba, majd egy zacskóba tesszük, majd minimum 6 órát, de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük. Felhasználáskor újra átgyúrjuk. Ha keménynek éreznék margarinos kézzel lágyíthatunk rajta. Keményítővel meghintett deszkán, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk (kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a tortánk, hogy aztán szépen el tudjuk dolgozni az alját). Sodrófára lazán feltekerjük, és áthelyezzük a tortánkra. Ezután már csak kézzel óvatosan ellapogatjuk, igazgatjuk a fondant.
A fenék domborulatait úgy csináltam, hogy a szív alsó szárából levágtam nagyjából hogy egyenes legyen, kevertem még hozzá morzsolt háztartási kekszet, a kimaradt krémből, egy kis lekvárt. Ezt a masszát halmoztam, igazgattam fenék formára.
A bugyit vajkrémmel készítettem: 125 g puha margarint kikeverünk 250 g porcukorral, és annyi tejet adagolunk hozzá (2-5 evőkanál), amilyen sűrű krémre van szükségünk. Tettem még bele egy kis narancssárga ételfestéket is.
Megjegyzés:
Ez a torta 55. születésnapra készült, ezért van rajta a szám. A recept harmadolható, lehet téglalap formában kisebb adagot is sütni, természetesen ekkor nem kell formázni, és nem kell a fondant sem színezni, akkor valóban fehér lesz a "Fehér kókusztorta"!
A receptet küldte: Kolarovská Mária (Marika), Marcelháza, Szlovákia.
Vissza
|
Kedves Mária! Nagyon tetszik a tortája. Jól hangzik ez a kókuszos torta. A díszités is nagyon tetszik. Nekem is hasonló receptem van a fondanra, de legközelebb én is az Önét fogom kipróbálni.
Még csak a családommal kell megszerettetni a fondant. Ők valahogy a hagyományos tejszínhabhoz vannak szokva.