TORTÁk : Tojáslikőrös, borzselés almatorta |
Tojáslikőrös, borzselés almatorta
TOJÁSLIKŐRÖS, BORZSELÉS ALMATORTA
Hozzávalók:
25 dkg liszt
10 dkg fagyos margarin
1 csipet só
30 dkg cukor
1 db tojás
1 kávéskanál sütőpor
1 kg savanykás alma
Fél liter almalé
2 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
Fél liter édeskés fehérbor
Margarin a sütőforma kikenéséhez.
A tetejére:
2,5 dl habtejszín (Hulala)
1 dl tojáslikőr.
A díszítéshez:
Baracklekvár
Lapra vágott pirított mandula.
Elkészítés:
A lisztet, a margarint, 10 dkg cukrot, a tojást, a sütőport, és egy csipet sót robotgéppel összedolgozzuk. Fóliába csomagolva fél órát pihentetjük a hűtőben. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kikenünk margarinnal, belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy az oldalán 2-3 cm-re felmagasítjuk. Az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. A tészta tetejére simítjuk, majd hűtőbe tesszük.
2 dl almalében simára keverjük a pudingport, a vaníliáscukrot, és a maradék 20 dkg cukrot. A maradék 3 dl almalét és a fehérbort felforraljuk, hozzáadjuk a pudingos almalét, és állandóan keverve sűrűre főzzük. Hagyjuk langyosra kihűlni. Végül alma tetejére öntjük, betesszük a tortát a sütőbe, és kb. 1 órán át sütjük.
Fontos, hogy a tortát hagyjuk másnapig a formában dermedni!
Tálaláskor a tejszínt kemény habbá verjük, a torta tetejére pacsmagoljuk, majd megöntözzük a tojáslikőrrel.
A torta oldalát megkenhetjük baracklekvárral, és lapra vágott, pirított mandulával borítjuk.
Ha nagyobb, ünnepi tortát akarunk készíteni (és még szállítjuk is a tortát), duplázzuk a mennyiségeket, és négyszögletes tepsiben készítsük. A képeken egy ünnepi alkalomra készített torta látható.
Gyerekbarát verziót is süthetünk: ekkor a bort helyettesítsük almalével, a tojáslikőrt hagyjuk el, vagy helyettesíthetjük sűrű csokoládéöntettel.
A receptet küldte: Hock Márta, Dunabogdány.
Vissza
|