Zöldbableves
ZÖLDBABLEVES
Hozzávalók:
45 dkg friss, vagy fagyasztott zöldbab
1 evőkanál ételízesítő (vagy 1 db húsleveskocka)
3 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
1 szál újhagyma (ha van)
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
1 teáskanál őrölt pirospaprika
Fél csomó petrezselyemzöld (vagy 1 evőkanál szárított)
1 pohár tejföl
1 evőkanál ecet
1 csipet cukor
Só.
Elkészítés:
A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, 3-4 cm-es darabokra vágjuk. 1,5 liter sós, ételízesítős forró vízben puhára főzzük. (Ha fagyasztott zöldbabot használunk, forrástól kb. 8 -10 perc.) Míg a zöldbab fő, rántást készítünk: A vöröshagymát és újhagymát nagyon apró kockákra vágjuk, az olajon megfuttatjuk. Hozzáreszeljük a fokhagymagerezdeket, meghintjük liszttel, kicsit pirítjuk. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, kevés hideg vízzel felöntjük, és a leveshez adjuk. Pár percig kiforraljuk.
A tejfölt egy-két merőkanálnyi levessel csomómentesre kikeverjük, ezt is a leveshez öntjük. Ízesítjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel, egy evőkanál ecettel, egy csipet cukorral. Pár percig hagyjuk még a tűzön csendesen forrni, majd tálalhatjuk.
Főzhetünk bele csipetkét is, de külön is főzhetünk hozzá csigatésztát levesbetétnek.
Vissza
|
Nagyon finom leves,már nagyon sokszor megcsináltam,csak gratulálni tudok hozzá.Próbáljátok ki.Ma is ezt főztem,ISTENI finom.