Mákvirág
MÁKVIRÁG HÚSVÉTRA
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg finomliszt
4 dkg friss élesztő
350 ml langyos tej
3 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál só
2 evőkanál étolaj.
Töltelék:
8 evőkanál darált mák
8 evőkanál porcukor
5 dkg olvasztott vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejnek kb. egyharmad részével, csipet cukorral felfuttatjuk, majd meleg helyen kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, és kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, úgy, hogy mindenhol vajas legyen, rászórjuk a mákos-porcukros keveréket, meghintjük a vaníliás cukorral, és ráreszeljük a citromhéjat. Feltekerjük a tésztát.
Ezután a kalácsunkat koszorúra hajtjuk, a végeit egymásba dugva, összedolgozva szép kerekre igazítjuk. Éles késsel szeletekre bemetsszük a tésztakoszorút körben szimmetrikusan, majd a szeleteket félrefordítva, lapjára igazítjuk. Figyeljünk arra, hogy a lapra igazítás egy irányban történjen, mert különben nem lesz szimmetrikus az alakja.
A kalácsot letakarva, 20 percig pihentetjük. Pihentetés után megkenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 170-200°C-on, sütőpapírral bélelt gáz tepsiben 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
A receptet, fotókat küldte: Szem Lászlóné, Rózsika, Bácsbokod.
Vissza
|
Nagyon fincsinek tűnik, és aránylag egyszerű elkészíteni, és nem utolsó sorban olcsó süti.