Csirkegulyás
CSIRKEGULYÁS
Hozzávalók:
2 db nagyobb csirkecomb
4 db csirke szárny
2 evőkanál libazsír (vagy olaj)
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt köménymag
Pici csípős Piros arany krém (paprikakrém, vagy egy kisebb chili)
1 db paradicsom (lehet fagyasztott is)
1 db tv paprika (Ajvár paprika krém is jó)
5 szem közepes burgonya
2 szál duci sárgarépa
1 szál fehérrépa.
A csipetkéhez:
1 db tojás, csipet só, liszt, amennyit felvesz.
Elkészítés:
A combokat a forgóknál félbe vágjuk, a szárnyak végeit levágjuk, szintén félbe vágjuk, pihétlenítjük és megmossuk őket.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a libazsíron (vagy olajon) megfuttatjuk, majd rádobjuk a húsokat. Fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, és fél pohár vízzel felöntjük. Ízesítjük sóval, reszelt friss fokhagymával, őrölt köménymaggal. A paradicsomot meghámozzuk, és a tv paprikával együtt kis kockákra vágva a csirkéhez adjuk. Lefedve, csendes lángon kb. 20 perc alatt félpuhára főzzük a húst.
A burgonyákat, zöldségeket megtisztítjuk, kockákra vágjuk és a húshoz adjuk. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, utána sózzuk, ízesítjük, ha kell, és tovább főzzük. Ha már majdnem kész, belefőzzük a csipetkét is.
Csipetke: 1 db tojásból, pici sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz, csipetkét készítünk, és a forró levesben megfőzzük.
Tálaláskor kínáljunk hozzá kenyeret és valamilyen savanyúságot, pld. kovászos uborkát, vegyes csalamádét. A „gulyás” név ellenére nem túl nehéz, finom leves!
Vissza
|
A tegnap ez volt a vasarnapi ebedunk,jo lett,koszi.