Mákfelfújt csokoládémártással
MÁKFELFÚJT CSOKOLÁDÉMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
4 dkg vaj
8 dkg liszt
2, 5 dl forró tej
4 db tojás
2 púpozott evőkanál mák
12 dkg cukor
1 db citrom
Vaj, liszt a formák kikenéséhez
Vaníliás porcukor a tálaláshoz.
Csokoládémártás:
10 dkg étcsokoládé
1 dl habtejszín
2 evőkanál rum.
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet és csak felhabosítjuk, de nem pirítjuk meg és annyi forró tejjel felöntjük, hogy a sűrű besamel elváljon a lábas aljától.
Lehúzzuk a tűzről, 5 percig pihentetjük, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, a darált mákot, a cukrot, a citrom reszelt héját és jól összekeverjük.
Végül a keményre felvert tojáshabbal elkeverjük és vajazott, lisztezett felfújtformákba kanalazzuk. Háromnegyedig legyenek a formák.
Forró vízzel töltött tepsiben 170 fokon kigőzöljük.
A mártáshoz a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, beleöntjük a tejszínt, elkeverjük, hozzáadjuk a rumot és 3-4 percig gőzöljük.
A mákfelfújtat forrón tálaljuk, meghintjük porcukorral és meglocsoljuk a csokoládéval.
Elkészítette és fotózta: Gonda Jánosné, Marika, Hajós.
Vissza
|
Nagyon jol nez ki, biztos finom lehet!