Pásztor tarhonya
PÁSZTOR TARHONYA
Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 pohár tarhonya (száraztészta, 2,5 dl-es pohár)
15 dkg parasztkolbász
3 evőkanál zsír
15 dkg Kolozsvári nyers, füstölt szalonna
2 nagy fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 evőkanál Ajvár paprikakrém (idényben 2 db tv paprika)
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt köménymag
Só, Vegeta.
Elkészítés:
A szalonnát kockákra vágjuk, a zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockázott vöröshagymát és megdinszteljük. Rátesszük a tarhonyát, kissé megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal felöntjük 3 pohár vízzel. Beletesszük a tisztított, kockákra vágott burgonyát is. Ízesítjük őrölt köménymaggal, reszelt fokhagymával, pici Vegetával, és enyhén megsózzuk. (a szalonna sós!).
Fedő alatt, csendes lángon majdnem készre főzzük. Időnként megkeverjük, ha nagyon elfőné a levét, kevés vízzel pótoljuk. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a karikákra vágott parasztkolbászt is (a kolbászt előbb hámozzuk meg: forró vízbe téve egy pillanatra, ez könnyen fog menni). Végül utóízesítjük, ha szükséges.
Savanyúsággal, vagy salátával tálalva laktató egytálételt kapunk. Ha kolbász nélkül készítjük, használhatjuk köretként is.
Vissza
|