Legényfogó leves
LEGÉNYFOGÓ LEVES
Hozzávalók:
2 db duci sárgarépa
1 db fehérrépa
10 dkg gomba (erdei csiperke)
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
40 dkg sertéslapocka
10 dkg zöldborsó (konzerv, vagy fagyasztott)
20 dkg csirkemáj szívvel együtt (2 db máj+szív)
Só, frissen őrölt bors, 1 mokkáskanál cukor, pár csepp citromlé
1 dl tejföl
1 dl főzőtejszín.
Vajas galuska:
7 dkg liszt
3 dkg vaj
1 db tojás.
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát csak mossuk, a szárvégeket vágjuk le, majd mindent kockákra vágunk. A finomra vágott vöröshagymát az olajon megfuttatjuk. Rátesszük a zöldséget és a gombát is, kissé megpirítjuk. Közben a húst megmossuk, felkockázzuk, hozzáadjuk a zöldségekhez. Addig pirítjuk tovább együtt, míg a hús kifehéredik, majd felöntjük 1,5 l vízzel. Sózzuk, borsozzuk, csendes lángon, fedő alatt addig főzzük, míg a hús már majdnem puha (kb. 50-60 perc). Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót és az összevágott májat is. A lisztből, vajból, tojásból fél dl vízzel könnyű galuskatésztát keverünk, a levesbe szaggatjuk.
Végül egy tálban elkeverünk 1 dl tejfölt 1 dl tejszínnel, 1 merőkanál forró levessel, csomómentesre kikeverjük, és a leveshez öntjük. Utóízesítjük, ha szükséges, és egy mokkáskanál cukrot is adjunk hozzá (ez jobban kihozza az ízeket). Jól kiforraljuk.
Pikáns, kissé savanykás ízét a legvégén hozzáadott pár csepp citromlétől kapja.
Vissza
|
Gyöngyikém, ez hasonlít a tárkonyos levesemre, nagyon-nagyon étvágygerjesztő képekkel illusztráltad:)
Fagyi